Posjet ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 19. veljače 2016. - 20:26
Autor: 

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Miro Kovač boravio je danas u službenom posjetu Crnoj Gori. Za vrijeme službenog posjeta Crnoj Gori susreo  se s predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem i premijerom Milom Đukanovićem, kao i  s ministrom vanjskih poslova Crne Gore Igorom Lukšićem. Tijekom današnjeg boravka u Podgorici,  ministar se susreo i s predsjednikom Skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem, a posjetio je i Cetinje te se sastao s ministrom kulture Crne Gore  gospodinom Pavlom Goranovićem.

U popodnevnim satima ministar Kovač je posjetio Hrvatsko građansko društvo  u Kotoru, a nakon toga Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore u Donjoj Lastvi.

U posjetu Hrvatskome nacionalnom vijeću  ministra su dočekali predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, poslanica Hrvatske građanske inicijative u Skupštini Crne Gore Ljerka Dragičević i Ilija Janović, predsjednik  OO HGI – ja.

Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća izrazio je izuzetno zadovoljstvo dolaskom ministra te se osvrnuo na rad i trud  hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori  da opstanu i dokažu se kao manjina. Gospodin Deković  je ministru Kovaču također približio rad Hrvatske građanske inicijative i Hrvatske krovne zajednice „Dux Croatorum“, kao i kulturno blago koje se  ne smije ignorirati. Gospodin Kovač je istakao da se nada da će dolazak nove Vlade u Republici Hrvatskoj otvoriti i neka nova vrata i putove te se truditi da buduća suradnja bude na opće zadovoljstvo, kao  i da Hrvati u Crnoj Gori predstavljaju most suradnje između dviju država. Poslanica Dragičević se dotakla pitanja Hrvata kao manjine u Crnoj Gori, kao i prava koje jedna manjina mora imati u državi u kojoj živi.

Sastanku su nazočili i veleposlanica Republike Hrvatske u Crnoj Gori gospođa Ivana Sutlić Perić , konzul Republike Hrvatske u Kotoru Hrvoje Vuković, pomoćnik ministra gospodin Željko Kuprešak, kao i tajnik Kabineta ministra gospodin Zdeslav Perković .

Susret ministra Kovača i predstavnika hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori je dokaz da Hrvati u Crnoj Gori nisu zaboravljeni i da će budući projekti i suradnja s matičnom državom samo ojačati i stabilizirati odnos između Hrvata u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

U nastavku možete poslušati razgovor s ministrom.

Audio: 
Ministar vanjskih i europskih poslova RH Miro Kovač