Posjet Hrvatskom nacionalnom vijeću Crne Gore

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 25. srpnja 2016. - 9:57
Autor: 

Jučer je Hrvatsko nacionalno vijeće  Crne Gore  posjetilo  Kulturno umjetničko društvo Mihovljan iz Međimurja. Društvo su u prostorijama Tajništva primili predsjednik  Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković i  gospodin Hrvoje Vuković , konzul Republike Hrvatske  u Kotoru sa suradnicima.

Predsjednik Vijeća je Društvo upoznao s kulturnim aktivnostima hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori  i brojnim aktivnostima koje se sprovode u novoobnovljenom Domu kulture „Josip Marković“ te planovima za neredni period. Dr. sc. Predrag Kočila, predsjednik Društva, izrazio je zahvalnost  zbog susreta i izrazio želju  za ponovnim susretom i mogućnošću  nastupa Društva u Domu kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi. Također, gospodin Kočila je predsjedniku Vijeća i konzulu uručio prigodne darove iz svoga kraja.  Društvo će ovih dana boraviti u Baru, a nakon toga će otići za Ohrid i na tamošnjem  festivalu pokazati svoje talente.

Rad KUD-a Mihovljan pod ovim imenom započeo je 1999. godine, pod sloganom “ČIM SI ZAPOPEVLEM MOM OZDROVIM“. U sklopu Društva djeluju folklorna skupina, dječja folklorna skupina, dramska, tamburaška, likovna i skupina za narodne običaje. Folklorna skupina KUD-a Mihovljan temelj je društva, a ujedno i poticaj mladima da njeguju međimursku kulturnu baštinu i tradiciju. Plešu izvorni i koreografirani međimurski folklor te plesove Zagorja i Pomurja (susjedne Slovenije).Pojavljuju se na svim smotrama u Međimurju, ali i izvan njega, naročito u susjednoj im Sloveniji. KUD Mihovljan trudi se svojim nastupima dostojno predstavljati svoje mjesto Mihovljan i grad Čakovec u koji teritorijalno spadaju, te promovirati Međimursku kulturu, baštinu i narodne običaje.

Susret je prošao u ugodnom ozračju te će u budućnosti  sigurno doći do neke kulturne suradnje.