Odgovor Ljiljane Velić na reagiranje Milorada Krivokapića

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 06. studenog 2018. - 10:45
Autor: 

Mještanin naselja Muo gospodin  Milorad Krivokapić reagirao je  na Radio Kotoru   povodom nedavnog priopćenja predsjednice Općinskog odbora Hrvatske građanske inicijative (HGI) Ljiljane Velić u kojem se navodi da on blokira izgradnju lokalne saobraćajnice do mjesnog groblja. Krivokapić je za Radio Kotor rekao da je točno da je blokirao radove na putu dok se ne postigne dogovor oko zamjene zemljišta te naveo i “tačno da ogromna većina časnih mještana ispašta zbog nekoliko osoba iz odbora za izgradnju puta koji su se služili svim mogućim manipulacija i neistinama”.

Kako navodi predsjednica Općinskog odbora HGI – ja Kotor  Ljiljana Velić je  zarad objektivnog informiranja javnosti glede izgradnje cestovnog prilaza do Muljanskog groblja je odgovarajući na reagiranje Krivokapića  iznijela  nekoliko bitnih stavki:

-        Radovi koji se upravo izvode zarad izgradnje pristupa  do groblja ne zahvataju ni jedan cm2 zemljišta u vlasništvu gospodina Krivokapića. Mještani Mula su dozvolili da cestovni prilaz bude preko njihovih parcela bez nadoknade. Izgradnja se nastavlja na trasu ceste koji je u uporabi desetak godina, i na tom dijelu ceste gospodin Krivokapić je vlasnik . Kolika je to sporna  kvadratura utvrdit će nadležni na osnovu posjedovnog lista gospodina Krivokapića. Prisustvovala sam osobno raspravi na kojoj je navedeni gospodin tvrdio da je taj dio  ceste izgrađen  preko njegovih 200 m2 , i tada  mu je od strane općinske vlasti i ponuđeno rješenje u vidu isplate pravične nadoknade.

-        Istina je da gospodin Krivokapić upravo sada pokreće pitanje osobnog vlasništva nad dijelom ceste koja je mnogo ranije izgrađena za drugu svrhu i dugo je u uporabi. Kao predsjednik MZ Muo upoznat je s višegodišnjim problemom mještana, svojih susjeda.

Važno je njegovati bolje međusobno razumijevanje na  lokalnoj razini promoviranjem tolerancije, pa i preispitivanjem vlastitih stavova.

-        Kao predsjednica Općinskog odbora Hrvatske građanske inicijative Kotor, upravo zbog posvećenosti građanima hrvatske nacionalne manjine predlažem da cestovni prilaz groblju bude proglašen lokalnom cestom od javnog interesa.  Sigurna sam da svaki dobronamjerni građanin/ka  Kotora shvata društveni interes cestovne infrastrukture koja daje pristup groblju za sve one koji imaju grobna mjesta na katoličkom groblju kod crkve sv. Kuzme i Damjana.Time bi se riješili višegodišnji problemi mještana oko organiziranja sprovoda, olakšao bi se transport kod obnove spomenika i nadgrobnih ploča, te olakšalo uklanjanje komunalnog otpada sa groblju.

Shvatajući težnju mještana Mula da osiguraju suvremeni pristup groblju, te nadasve olakšaju  pristup groblju prilikom pokopa njihovih najmilijih, Hrvatska građanska inicijativa je aktualizirala ovaj višegodišnji problem. Iskreno se nadam da će pobijediti razum te će  mještani Mula uskoro imati u cijelosti izgrađen pristup groblju bez obzira na ranije izrečeni stav „da će se kvota zamjene zemljišta povećati.

Ovim prekidam svaku daljnju polemiku po pitanju izgradnje cestovnog prilaza Muljanskom groblju.