Obilježen Dan Tivta

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 21. studenog 2023. - 15:32
Autor: 

Vijence na spomenik palim borcima položila je općinska  delegacija na čelu s  predsjednikom Općine Željkom Komnenovićem i predsjednikom SO Tivat Miljanom Markovićem, zajedno s delegacijom OBNOR-a i predstavnicima Mornarice Vojske Crne Gore. Počast stradalima u narodnooslobodilačkoj borbi odala je i delegacija Grada Niša.

Ulicama grada prodefilirala je svečana povorka predvođena orkestrom Glazbeno-prosvjetnog društva Tivat i odredom Bokeljske mornarice Kotor – podružnice Tivat. U defileu su sudjelovale i mažoretke plesnih klubova „Modest“ i „Bellisima“, a nakon njega uslijedila je tradicionalna primopredaja općinske  zastave. Predsjednik Općine državnu zastavu predao je barjaktaru tivatske podružnice Bokeljske mornarice Graciji Nikoliću. Odredom Bokeljske mornarice komandirao je zamjenik komandira odreda, poručnik Pavle Čelanović. Delegacije gradova pobratima i prijatelja Općine Tivat, njih osam,  ušle su u svečano kolo koje je Bokeljska mornarica izvela na gradskoj rivi Pine.

Svečanu sjednicu Općine  Tivat otvorio je predsjednik SO Miljan Marković: „Tivat je mjesto od posebnog značaja, gdje se ljepota obale crnogorskog primorja susreće sa bogatom istorijom i kulturnom baštinom. Naša obaveza je da čuvamo i njegujemo tu naslijeđenu ljepotu, ali istovremeno i da gledamo unapred. Naš grad ima potencijal za dalji razvoj, za stvaranje boljih uslova za život svih nas.“ On je ukazao na važnost procesa odlučivanja i aktivnog sudjelovanja  građana u ovom procesu. „Vaše mišljenje je ključno za oblikovanje budućnosti Tivta“ – poručio je Marković, dodajući da se teži tome „da Tivat postane još privlačnije mjesto za život, rad i posjetu“.

„Kažu nam da smo najljepši mali grad za život u Evropi, kažu da smo regionalni primjer razvoja, da smo mjesto poželjno za odmor, a to efektno potvrđuju i podaci do kojih dolazimo. Porast broja noćenja, očigledan porast broja ljudi koji žive u Tivtu, kontinuiran porast stope prirodnog priraštaja, veliki broj djece u vaspitno-obrazovnim ustanovama“, rekao je predsjednik Općine i naglasio da je pitanje održivog razvoja Tivta ključni izazov njegovog drugog mandata. „Sve što budemo radili i preduzimali u narednom periodu, za cilj mora imati napredak, ruku pod ruku sa tivatskim privrednicima i investitorima, zajedno za bolji kvalitet života.“

Komnenović se osvrnuo na urađeno u prethodnom periodu, ali najavio i plan za 2024. godinu: „Našu ambicioznost opravdava to što za narednu godinu planiramo rekordan iznos budžeta od preko 29 miliona eura. Gotovo 50% od ovog iznosa opredijeljeno je za kapitalne investicije. Stekli su se uslovi političke i finansijske stabilnosti da gradimo Tivat na održivim principima“ – poručio je Komnenović, koji je najavio velika ulaganja u sport i kulturu i istakao važnost jačanja povjerenja građana u lokalnu upravu.

Tijekom svečanog zasjedanja proglašeni su dobitnici studentske nagrade, a ove godine to su Olivera Pezelj i Miljan Radnjić. Prisutni su pogledali promo film koji je realiziran u suradnji sa TV Herceg Novi, a koji je dostupan na linku: https://youtu.be/p8vvgFJYTLs?si=psCPuiTPT7KC4vLV

U programu svečane sjednice sudjelovali su učenici Muzičke škole Tivat, najmlađi članovi Kulturno-umjetničkog društva „Boka“, a čestitku svom gradu za rođendan pročitala je Marija Matković učenica 6. razreda OŠ „Drago Milović“, u ime NVO „Djeca Tivta“.  

Svečanoj sjednici prisustvovali su potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica, ministrica  kulture i medija Tamara Vujović, ministar sporta Dragoslav Šćekić, komandant Mornarice Vojske Crne Gore kapetan fregate Milan Jeftović, brojni veleposlanici  i konzuli zemalja Europe, predstavnici delegacija gradova prijatelja i pobratima: Karpoša (Sjeverna Makedonija), Konjica, Banja Luke, Trebinja (BiH), Niša, Panteleja, Vrbasa i Novog Sada (Srbija). Telegrame čestitki Općini Tivat uputili su predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i premijer Milojko Spajić. 

Svi gosti na dar  su dobili primjerak godišnje općinske  „Revije“, u kojoj je predstavljen rad gradske uprave „od rođendana do rođendana“, ali i set razglednica s motivima Tivta.