Obilježen Dan Hrvatskog građanskog društva Crne Gore

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 24. lipnja 2015. - 11:35
Autor: 

Sinoć je u crkvi Sv. Duha u Kotoru prigodnim programom obilježen Dan Hrvatskog građanskog društva Crne Gore. Tom prigodom, javnosti je predstavljen časopis „Bokeški ljetopis“ i premijerno prikazan dokumentirani film o Blaženoj Ozani Kotorki.

„Ono čime se osigurava afirmitet Godišnjaka jeste njegova koncepcija. Naime, misija Bokeškoga ljetopisa je da, objavljivanjem odabranih priloga iz povijesti Boke kotorske otrgne iz zaborava značajne ličnosti i događaje iz bliže i dalje povijesti i da suvremenome čitatelju predstavi povijesna, kulturno-umjetnička i ostala ostvarenja Hrvata Boke kotorske i iz drugih krajeva današnje Crne Gore, da čitalačkoj javnosti prezentira bogato kulturno naslijeđe i da se ovakvom periodikom serviraju mnogi prilozi iz arhivske građe koju je, realno govoreći, običan građanin nema prilike čitati“,rekao je o Ljetopisu Tripo Schubert.

Mr. Vesna Vičević rekla je kako je u „Bokeškom ljetopisu“ utkano sve ono najbolje iz Kotora i Boke, kako bogata kulturno-povijesna baština tako i ljudi: „Upravo je časopis Bokeški ljetopis značajni kamenčić u mozaiku bogate i raznovrsne prošlosti Kotora i Boke kotorske, koji doprinosi njenoj slici u cjelini. Ovaj broj ljetopisa najbolje potvrđuje prethodno rečeno. Raznovrstan je po istorijskim periodima koje obrađuje, raznovrstan po temama, bogat vrsnim autorima, stručnjacima za svoje oblasti. Suvremeni trenutak takođe je zastupljen. Tu su radovi Branka Lukovca, Darija Musića, Milenka Pasinovića…Istorijske teme tretiraju autori: Vesna Vičević, Lovorka Čoralić, Tado Oršolić, Anita Mažibradić, Zoran Ladić, Zoran Gudelj i Milorad Pavić. O pjesništvu i pjesnicima govore autori Željko Brguljan i Vanda Babić“.

Prvi veleposlanik Crne Gore u Hrvatskoj, Branko Lukovac govorio je o odnosima između Crne Gore i Hrvatske, naglasivši kako su te dvije zemlje oduvijek bile složne i snažno povezane: „Naši odnosi su obilježeni onim što obje zemlje dijele na ovom, izuzetno važnom, geografskom prostoru, koji je stoljećima bio središte interesovanja sila u različitim vremenima, i naši narodi su nastojali suprotstaviti se tim aspiracijama, odbraniti svoju slobodu i u tom periodu su se stvarale izuzetno snažne veze između naroda Crne Gore i Hrvatske“.

U drugom dijelu programa posjetitelji su imali prigodu pogledati kratki dokumentirani film o Bl. Ozani Kotorki, čiji je autor Božo Vodopija, novinar HRT-a Dubrovnik.

Vodopija je istakao kako već dugo godina ima želju napraviti jedan ovakav projekt, zahvalivši svima koji su pomogli u realizaciji: „Puno godina u meni tinja želja da napravim dokumentarac o blaženoj Ozani iz puno razloga. Od osam naših svetaca i blaženika troje je iz Boke kotorske. Šira javnost vrlo malo zna o bilo kome od njih“.

„Kopajući po svojoj arhivi u pripremi materijala za ovaj film, pronašao sam materijal star 15 godina – snimili smo himnu u crkvi sv. Marije, što je inače. Taj materijal nisam koristio u filmu, ali sam vam htio pokazati zbog dragih ljudi koje ćete unutra prepoznati od kojih mnogi nisu više s nama“, izjavio je Vodopija.

U glazbenom dijelu programa nastupio je zbor Osnovne škole „Savo Ilić“,  uz klavirsku pratnju Dušiće Ćetković i dirigenticu Vesnu Ivanović, izvodeći pjesmu „Svi smo mi isti“. Gosti su uživali i u izvedbi amaterskog kazališta HGD-a „Petar Tomas“, čiji su mali glumci Marija Plamenac, Milica Popović, Irina Bulajić i Petra Bulajić izmamili gromoglasan pljesak. Na samom kraju nastupio je mandolinski orkestar  „Tripo Tomas“ s kompozicijom „Bokeljska noć“.