Noć splitskih "Bilih" u Kolašinu

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 16. veljače 2018. - 10:08
Autor: 

U Kolašinu  se  u utorak, 13. 2.,  u hotelu „Bianca“,  na prijedlog i poziv predsjednika  Kluba poštovatelja NK Hajduka iz Kolašina, gospodina Dražena Draškovića,  održala manifestacija  „Malo misto“ u „ maloj varoši“, kojom se obilježilo 107 godina od osnivanja NK „Hajduk“ iz Splita. Ideju je pozdravilo i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, koje je s velikim zadovoljstvom prihvatilo da bude suorganizator ove manifestacije. 

Tom su se prilikom sudionici ove lijepe priče o splitskim  ,,Bilima“ podsjetili  na povijest  kluba,  koji je imao i ima svoje pristalice u svim sredinama nekadašnje Jugoslavije.

Nazočnima su se, između ostalih, obratili: kulturolog mr. sc. Željko Rutović,  novinar i sportski djelatnik Dražen Drašković, profesor Univerziteta Crne Gore dr. sc. Mimo Drašković, predsjednik HNV-a Zvonimir Deković, a pozivu za sudjelovanjem na ovoj večeri se rado odazvao i predstavnik NK Hajduka Željan Engelbrecht.  Predstavljači su se iz navijačkog, sportskog, novinarskog i kulturološkog kuta  iznijeli svoja razmišljanja i evocirali  uspomene i sjećanja o „Bilima“, koje sežu i u najranije djetinjstvo.

Cijele  je večeri  bila prisutna vrlo snažna emocija koja je nerijetko izazvala suze kod svij prisutnih,  što se, vjerujemo,  rijetko vidi i na splitskim promocijama.

Na videozidu  su za vrijeme obraćanja govornika bile projicirane pjesme o Hajduku i isječci iz povijesti splitskih Bilih, a publici su se spontano obratila  i nekolicina članova  i poštovatelja Kluba.

Moderator i voditelj večeri bio je  Dragan Mitov Djurović, poznati crnogorski novinar i publicist, koji se kroz  moderiranje prisjetio  svih crnogoroskih nogometaša koji su igrali u NK  Hajduku.

Za čitatelje portala Radija Dux i Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore navodimo kao  kuriozitet  i podatak  da je samo dvije godine nakon osnivanja NK Hajduk  na Cetinju osnovan FK  Lovćen. Dodajmo da  splitski Bili i na Cetinju imaju veliki broj poklonika. 

Organizatori ove  lijepe večeri bili su: su Klub poštovatelja NK Hajduk, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore  i JU Centar za kulturu iz Kolašina.