Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 15. veljače 2016. - 9:09
Autor: 

Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti obilježava se 15. veljače. Ovaj dan prvi je put obilježen 2002. godine na inicijativu ICCCPO-a, Međunarodnog saveza organizacija roditelja djece oboljele od raka, koji danas nosi naziv Childhood Cancer International. Savez se sastoji od 177 udruga roditelja i nacionalnih organizacija u 90 zemalja širom svijeta.

Ovim danom želi se podignuti svijest o malignim bolestima koje pogađaju djecu i mlade te pružiti potporu njima i njihovim obiteljima. Organizatori i pokretači obilježavanja ovoga dana vjeruju da svako dijete oboljelo od malignih bolesti zaslužuje najbolju moguću medicinsku i psihološku skrb bez obzira na zemlju njegova podrijetla, rasu te financijski ili socijalni status.

Djeca i mladi vitalni su dio svakog društva i svake zemlje, a maligne bolesti lišavaju ih njihovog djetinjstva i mladosti. Cilj je organizatora da svako oboljelo dijete i mlada osoba živi najbolje što može i ostvari svoj puni potencijal.

Maligne bolesti mogu se uspješno izliječiti ako se dijagnosticiraju na vrijeme.   

Međunarodni simbol borbe protiv raka među djecom je zlatna vrpca. Njome se želi ukazati koliko je dječji život dragocjen te nas podsjetiti na male heroje koji se svakodnevno bore protiv ovih bolesti.