Luštica Bay - prva međunarodna biciklistička utrka

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 24. kolovoza 2021. - 13:00
Autor: 

Nova sportska uzbuđenja u Luštici Bay priredit će biciklisti, na međunarodnoj biciklističkoj drumskoj utrci „Adriatic Luštica Bay Montenegro Race 2021.”, u organizaciji Biciklističkog kluba Budva i u partnerstvu sa Lušticom Bay. Utrka počinje u subotu, 28. 8., u 10 h.

Ovaj značajan sportski događaj je organiziran  prema propisima Međunarodne biciklističke unije (UCI), a otvoren je za sportiste sljedećih kategorija: muškarci elitna kategorija i muškarci mlađi od 23 godine. Događaj je upisan u kalendar UCI Europe Tour i registriran kao događaj UCI klase 1.2.

Na  utrci sudjeluju  nacionalni timovi, regionalne selekcije, „UCI kontinentalni timovi" i klupski timovi, a ekipe imaju od četiri do šest vozača. Pobjednici osvajaju bodove za UCI listu, na osnovu čega se kvalificiraju za olimpijske igre i svjetska i kontinentalna prvenstva. Prvoplasirani natjecatelj osvaja 40 UCI poena. Pored bodovanja, bit će dodijeljene i novčane nagrade, kao i medalje i pehari pobjednicima.

„Ovog ljeta smo podržali organizaciju nekoliko izuzetnih sportskih događaja, kako na moru tako i na kopnu, i veoma smo zadovoljni što na taj način ispunjavamo zamisao da se Luštica Bay prepoznaje kao destinacija koja profesionalnim sportistima pruža odlične uslove za trening i takmičenja. Iznova se dokazujemo kao domaćin koji može da ponudi vrhunske uslove, ambijent i infrastrukturu za organizaciju prestižnih sportskih takmičenja", rekla je Maša Radulović, menadžerica korporativnih komunikacija. Pored toga, zahvaljujući čitavoj mreži biciklističkih i pješačkih staza u naselju, redovni gosti i posjetioci također imaju priliku  ovdje provesti  aktivan odmor baveći se sportom i rekreacijom, što čini važan dio koncepta zdravog života Luštice Bay, dodala je Radulovićeva.

Natjecatelji, koji sudjeluju na  utrci „Adriatic Luštica Bay Montenegro Race 2021.” vozit će kroz krajolik netaknute prirode, unutar rezervata prirode Solila kraj Tivta, kroz Radoviće i šumovite dijelove poluotoka Luštica, što daje posebnu draž ovoj biciklističkoj  utrci na samoj obali Jadrana. Svečani početak  utrke je ispred hotela The Chedi Luštica Bay, 28. 8., u 10 h . Prvi krug utrke počinje ispred picerije „Fortica", a linija finiša je na poligonu Luštica Bay. Ruta trke je: Luštica Bay - Solila - Radovići - Luštica Bay. Konfiguracija staze obuhvata i pet planinskih sprinteva. Vozi se 12 krugova, u dužini od 9,8 kilometara, dok se uzbudljivi finiš odigrava na poligonu Luštica Bay, čime se ukupna trasa trke zaokružuje na 118,90 km. Dolazak prvih vozača na cilj se očekuje oko 12.50 h.

Službene prijave za  utrku do sada je podnijelo 14 ekipa:  nacionalni timovi Srbije i Bugarske, Yoeleo Test Team PB 4Mind (UCI Continental Team) iz Kanade, tim Biciklističke akademije (UCI Continental Team) iz Kambodže, Electro Hiper Europa (UCI Continental Team) iz Argentine, Global Cycling Netherlands Team iz Holandije, Kolesarski Klub Kranj iz Slovenije, Croatia Mix-Team iz Hrvatske, CCN Metalac Sunbelt Kraljevo iz Srbije, tim Vasil Levski Sofia iz Bugarske i Herzegovina Team Široki iz Bosne i Hercegovine te Nacionalni tim Bosne i Hercegovine, Biciklistički klub Pljevlja iz Crne Gore i Biciklistički klub Zmaj od Bosne iz Tuzle iz Bosne i Hercegovine.

Prema riječima Siniše Milidraga, direktora trke, оrganizatori očekuju da će epidemiološka situacija biti stabilna, kako bi bilo omogućeno održavanje  utrke, bezbjedan dolazak i povratak natjecateljskih  ekipa. Natjecatelji su veoma motivirani i spremni za start, nestrpljivo iščekujući zvuk startnog pištolja. Sudijski kolegij za  utrku čini sedmoro iskusnih sudija, iz Crne Gore i Srbije. Sjedište trke je u Domu studenata i učenika „Spasić – Mašera", u Dobroti kraj Kotora. Registracija natjecatelja i završne pripreme se odvijaju 27. 8.,  tijekom dana. Generalni sponzor  utrke je Luštica Bay, a organizaciju su podržale općine  Kotor i Tivat, kao i turističke organizacija Kotora i Tivta.