Koncert mediteranske i tradicionalne glazbe ispunio očekivanja

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 08. rujna 2024. - 16:20
Autor: 

Koncert mediteranske i tradicionalne glazbe  održan  je sinoć ispred crkve Svete Marije  u Šušnju.  Na početku večeri,  prof. Ana Vuksanović, pozdravila je nazočne: „Čast mi je i privilegij pozdraviti vas ispred nositelja projekta Hrvatskoga kulturnog društva Tomislav iz Kotora i voditelja projekta, odnosno glavnog organizatora koncerta, gospodina Darka Perića. Večerašnji program održava se pod pokroviteljstvom Središnjega državnog urade za Hrvate izvan Republike Hrvatske te uz podršku Hrvatske građanske inicijative i Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, kojima u ime organizatora i ovom prigodom ljubazno i srdačno zahvaljujemo na razumijevanju i podršci. Poseban pozdrav i zahvalu upućujem državnom tajniku Središnjega državnog urade za Hrvate izvan Republike Hrvatske, gospodinu Zvonku Milasu i savjetniku s posebnim položajem za pitanja Hrvatske manjine u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, doktoru znanosti Milanu Bošnjaku. Pozdrav upućujem i NJ.E. veleposlaniku Republike Hrvatske u Crnoj Gori, magistru znanosti Veselku Grubišiću, kao i generalnoj konzulici Republike Hrvatske u Kotoru, magistrici Jasminki Lončarević. Pozdravljam i zastupnika hrvatskog naroda u Skupštini Crnoj Gore i predsjednika Hrvatske  građanske inicijative Adrijana Vuksanovića, predsjednika Skupštine općine Bar i zastupnika u Skupštini Crne Gore gospodina Branislava Nenezića, predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Crnoj Gore gospodina Zvonimir Dekovića, uvaženog biskupa u miru monsinjora Iliju Janjića, kao i svećenika don Dejana Turzu. Poseban pozdrav ide i našim prijateljima iz Stoca. Pozdravljam i predsjednike, odnosno predstavnike hrvatskih udruga u Crnoj Gori, kao i predstavnike javnog i kulturnog života i medija".

Koncert mediteranske i tradicionalne glazbe održao  se po prvi puta u čast zaštitnice mjesta i crkve Rođenja Blažene Djevice Marije  te je tom prigodom  don Dejan  Turza  predvodio molitvu.

Nazočnima se obratio  dopredsjednik HNV -a Darko Perić, koji je uložio veliki trud u organizaciju koncerta te koji je  izrazio zahvalnost  Središnjem  državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske što su prepoznali potrebu za jednim ovakvim skupom. Također  je zahvalio udruzi Tomislav iz Kotora i gospođi Ljilji  Velić na pomoći.

Državni tajnik Milas je izrazio zadovoljstvo što se nalazi u Baru, koji ima posebno značenje za Hrvate.

„Ured živi već više od deset godina i u svojim svakodnevnim aktivnostima čini sve kako bi potakao projekte i sve ono po čemu će Hrvati koji žive izvan Republike Hrvatske biti prepoznati po onim vrijednostima koji hrvatski narod nosi. Tako i ovdje, pokušavamo oživiti i kulturu,  pokušavamo sačuvati i materijalnu i nematerijalnu, kulturu baštinu,  ali pokušavamo prije svega, hrvatske zajednice povezati među sobom i ovdje u Crnoj Gori, i u Kotoru, i u Svebarju, ali i s Republikom Hrvatskom i pritom činimo puno toga kako bi doista na najbolji mogući način oživotvorili“. Osvrnuo se na posebne upisne kvote, kao i stipendije, što je od izuzetnog značaja za mlade ljude, koji žele nastaviti školovanje u RH.

„Vjerujem da će na taj način kroz studiranje, kroz upoznavanje hrvatske kulture, hrvatske povijesti, sadašnjosti ali i onoga čemu Hrvatska stremi steći preko ovih autentično mišljenja o matičnoj domovini svojih predaka i na najbolji način odlučiti kako će dalje biti vezanju s Hrvatskoj. Meni je iznimno drago što  mogu ovdje vidjeti puno ljudi, između ostalog svog dragog prijatelja Adrijana Vuksanovića, zastupnika u Skupštini Crne Gore,  za koga znam već dugo godina koliko čini i radi i želim da i dalje uspješno, čvrsto i ustrajno nastavi svoj rad i neka ima mudrosti, a za vas,  želim  vam dati snage pogotovo na predstojećim izborima Hrvatskoj građanskoj inicijativi,  da još jednom pokažemo da smo zajedno i da zajedno možemo napraviti puno stvari. U našem radu sudjelujemo,  odnosno surađujemo s puno udruga.  Ja bih ovdje večeras spomenuo Hrvatsko nacionalno vijeće i agilnog Zvonimira, predsjednika koji već niz godina zajedno s nama ostvaruje niz projekata, niz suradnji i vjerujem da će u tim suradnjama biti uspješni  i dalje. Sve ovo što činimo zajedno, činimo radi toga da ostanemo prepoznati kao Hrvati, kao globalna hrvatska obitelj koja živi po cijelom svijetu“.

Potrebu za recitacijom je imao i dječak Simon Paladin te su prisutni uživali i u tom iznenađenju.

Bojan Delić, Doris Deković i Tambura bend su se pobrinuli da večer i sam koncert prođe u najboljem redu, s prepoznatljivim stihovima i podsjetili da se ovakvi događaji trebaju češće organizirati.

Podsjećamo, pokrovitelji koncerta su Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, HNV i HGI.