Kampanja „ Zaustavimo nasilje“ u Kotoru

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 17. ožujka 2017. - 10:53
Autor: 

U okviru kampanje UNICEF-a i Vlade Crne Gore „Zaustavimo nasilje“, uz potporu EU i Telenor fondacije, u utorak 21. 3.,  bit će otvorena izložba "Muzej porodičnih sjećanja" i organizirani  javni razgovori na temu odnosa roditelja i djece u Kinu Boka (Stari grad), u 13.00 sati.

Tim povodom će građani  Kotora imati priliku da sa stručnjacima iz Udruženja psihologa, predsjednikom Općine Vladimirom Jokićem , šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžaminom Perksom ,izvršnom direktoricom NVO Roditelji Kristinom Mihailović, poznatim crnogorskim redateljem  i direktorom Kotorskog festivala pozorišta za djecu Petrom Pejakovićem razgovaraju o odnosima u obitelji  i dobrim praksama roditeljstva.

U skladu s porukom većine građana Crne Gore (77%) koji smatraju da roditeljima treba pružiti pomoć u odgoju djece bez nasilja, ovi događaji imaju za cilj da se, kroz razgovor s  građanima, prepoznaju servisi podrške koji su roditeljima potrebni na lokalnom nivou i na čijem uspostavljanju  općine mogu raditi zajedno s civilnim i privatnim sektorom, stručnjacima i roditeljima.

„Kroz adekvatne usluge za roditelje možemo drastično da smanjimo i spriječimo međugeneracijski ciklus nepovoljnih iskustava u djetinjstvu“ ističe Perks i dodaje da je cilj javne debate kampanje „Zaustavimo nasilje“ identificiranje  i uspostavljanje efektnih i „međupovezananih servisa kojima se promovira  pozitivno roditeljstvo i zaštita od nasilja i nepovoljnih iskustava tijekom čitavog djetinjstva.

Nakon javnog razgovora, prisutni će moći pogledati izložbu „Muzej porodičnih sjećanja“ u Gradskoj galeriji.

Radi se o jedinstvenoj izložbenoj postavci nastaloj od obiteljskih sjećanja.  Osobni predmeti pričaju priče o različitim porodičnim iskustvima djece, roditelja, baki i djedova, podsjećajući na važnost porodice u životu svake osobe, bila ona dijete ili odrasli čovjek. Neki predmeti govore o sreći, a neki o bolu i povredama iz djetinjstva.

Svi zainteresirani građani mogu ovom Muzeju pokloniti neku svoju priču i lični predmet i tako se pridružiti razgovoru o porodici, djetinjstvu i roditeljstvu, te otvaranju razgovora o bolnim iskustvima iz djetinjstva. Muzej će, u okviru kampanje, dijeliti  obiteljska sjećanja s građanima diljem  Crne Gore u želji da svaka obitelj  bude mjesto s više potpore, ljubavi i poštovanja za svakog njenog člana.

Kampanja „Zaustavimo nasilje“ zasniva se na nacionalno reprezentativnom istraživanju UNICEF-a iz prosinca 2016. koje pokazuje da je generalno niska svijest društva o tome što je nasilje, kao i visoka tolerancija društva prema nasilju. Naime, svaki drugi građanin smatra da je fizičko kažnjavanje djece prihvatljivo, kao i da vikanje na dijete nije nasilje. Jedna trećina građana smatra da šamar i prijetnje djetetu nisu nasilje, dok jedna četvrtina ucjenjivanje ne prepoznaje kao jedan vid nasilja u odgoju djece. Većina građana (77%) smatra da roditelji ne treba da dozvole djetetu da preispituje njihove odluke.

Kroz lokalne događaje, kampanja „Zaustavimo nasilje“ poziva cijelo društvo, a posebno stručnjake, da se ujedine s roditeljima u potrazi za rješenjima koja će omogućiti i roditeljima i djeci da rastu zajedno.

Javni razgovori o roditeljima i djeci u okviru kampanje „Zaustavimo nasilje“

Utorak, 21. 3. 2017.

Kino Boka, Kotor (Stari grad) u 13:00 h

 13:00-13:02       Animacija s  ključnim nalazima istraživanja o stavovima javnosti na temu nasilja nad djecom u Crnoj Gori

 13:02-13:07        Govor g. Vladimira Jokića, gradonačelnika Općine  Kotor

 13:07-13:17        Govor g. Bendžamina Perksa, šefa predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru

 13:17-13:22        Govor gospođe  Tatjane Sabolski, NVO “Udruženje psihologa“

 13:22-13:27        Govor gospođe  Kristine Mihailović, izvršne direktorice NVO “Roditelji”

 13:27-13:32        Govor g. Petra Pejaković, poznatog crnogorskog redatelja i direktora Kotorskog festivala pozorišta za djecu

 13:32-13:45        Diskusija (pitanja publike i medija)