K4 - sudjelovanje na Spartan Race i veliki uspjeh Luke i Melise

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 01. rujna 2023. - 10:16
Autor: 

Proteklog vikenda, točnije 26. 8.,  na Bahamima, u gradu Nassau,  održalo  se Svjetsko prvenstvo u OCR utrkama, utrke s  preprekama,  u kojima je Crna Gora po prvi put ikada imala svoje predstavnike. Natjecatelji  su bili jedanaestogodišnji Luka Milošević i dvanaestogodišnja Melisa Kaluđerović, inače članovi Avanturističkog kluba K4 iz Tivta,  koje je predvodio njihov trener Dejan Milošević. Na ovom prestižnom natjecanju, na kojem su sudjelovali samo najbolji natjecatelji svijeta Luka je osvojio četvrto, dok je Melisa osvojila šesto mjesto i time su ušli u krug elitnih natjecatelja, tzv. Spartan Elite, top 10 najboljih na planeti. Luka je u svojoj kategoriji imao 25 sudionika, dok je u Melisinoj grupi bilo 16 sudionica.

„Spartan Kids World Championship je zvanični naziv trke, koja je po prvi put organizovana tako da djeca trče istu stazu i imaju isti broj prepreka kao odrasli. Radi se o distanci od 3 milje, koja ima 20 prepreka, dok je za djecu zbog opasnosti od pada sa velike visine jedna prepreka bila uklonjena tako da su imali ukupno 19. Neke od prepreka su : trčanje sa teretom, penjanje 5 metara uz konopac, pogađanje mete kopljem, plivanje i ronjenje ispod prepreke (u patikama i potpuno obučeni), penjanje konopom uz klizavi zid, puzanje ispod mreže itd.
 Za svjetsko prvenstvo bile su potrebne kvalifikacije, pa se Luka uspio kvalifikovati tako što je u junu u Italiji osvojio prvo mjesto na evropskom šampionatu, dok je Melisa na istom takmičenju bila druga u kategoriji djevojčica. Ostali takmičari bili su osvajači šampionata koji su se tokom 2023. godine održavali na 3 kontinenta i to Evropi, Americi i Aziji. Ukupno 20 država je imalo svoje predstavnike, neke države čak i više njih. Trka je bila veoma teška, karipska vrućina i vlažnost su učinili svoje tako da je veliki broj takmičara na cilju dolazio u veoma lošem stanju dok je nekoliko čak tražilo medicinsku pomoć. Kako su OCR trke sve popularnije u svijetu, ovaj njihov uspjeh je istorijski s obzirom da su prvi iz Crne Gore koji su "probili led" i učestvovali na najvišem nivou takmičenja. Nadam se da će njihov primjer poslužiti i ostaloj djeci da se oprobaju u ovoj vrsti takmičenja i da će sa tom disciplinom nastaviti i dalje da se bave. Nas uskoro očekuju nove trke, pa sada slijedi mali predah i onda nastavljamo sa treninzima i pripremama.
 Sam odlazak na tako daleku destinaciju nije bilo lako finansijski obezbjediti pa su se tu našli naši stari ali i neki novi sponzori koji su prepoznali veličinu ovog poduhvata. Ovim putem zahvalili bi se porodici, kao i svim prijateljima i poznanicima koji su nas podržali.Takođe zahvalnost ide i pravnim licima :Adriatic Marinas - Porto Montenegro, Opština Tivat, Montenegrin American Association - Cetinje, NAVAR Incorporated, CES - Crnogorski Elektroprenosni Sistem, Montenegro Prospects, CHIC, Yacht Service Laguna, Caffe bar Sirena, Caffe bar Roma, Restoran Volat, A+ Yachting, Boka Mare, Fiko II,NVO TU , Knightsbridge School - Tivat,  Boka Plast, HGI - Hrvatska Građanska Inicijativa, FK ARSENAL, Antares d.o.o. ,TNT Tomanović“- istakao je  Dejan Milošević, predsjednik Avanturističkog kluba K4, koji je objasnio kako je sve proteklo.