Inicirano obnavljanje avio-linije Podgorica – Zagreb

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 15. siječnja 2019. - 17:40
Autor: 

Odnosi između Crne Gore i Hrvatske su izuzetno bliski i prijateljski što je odlična osnova za dalje produbljivanje saradnje, posebno između lokalnih zajednica, zaključeno je na sastanku koji su danas u sjedištu gradske uprave održali gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković i hrvatski ambasador Veselko Grubišić.

Gradonačelnik je istakao da Crna Gora veoma cijeni to što je uvijek imala snažnu  podršku Hrvatske na putu evropskih i evroatlanskih integracija.

– Na političku saradnju nadovezuje se i veoma dobra ekonomska saradnja. Hrvatska je jedan od najvažnijih spoljnotrgovionskih partnera Crne Gore. Zadovoljstvo nam je što već imamo ovdje solidan broj hrvatskih kompanija, kao i sve više investicija u oblasti turizma. To je dobar trend i mi kao lokalna uprava nadamo se da bismo u narednom periodu mogli imati jednu značajniju ulogu u tim procesima – rekao je gradonačelnik.

On je istakao da Podgorica ima iskustva u saradnji sa većim brojem lokalnih zajednica u Hrvatskoj kroz IPA projekte koji su tematski raznoliki – od energetske efikasnosti do vinskog turizma.

Podsjećajući da je delegacija Grada Zagreba bila prva koja je posjetila Podgoricu nakon obnove nezavisnosti Crne Gore 2006. godine, gradonačelnik je najavio da će delegacija Podgorice za par sedmica posjetiti glavni grad Hrvatske. On je ocijenio da Podgorica može umnogome iskoristiti razvojna iskustva Zagreba, imajući u vidu ogromnu transformaciju koju je taj grad doživio. Ambasador Grubišić se složio sa tom ocjenom, ističući da je već razgovarao sa čelnim ljudima Zagreba, te da su oni spremni da prenesu svoja iskustva, posebno u oblasti turizma.

Gradonačelnik je inicirao da se razmotri mogućnost ponovnog uvođenja direktne avio-linije Podgorica – Zagreb, ističući da bi to bio značajan doprinos daljem jačanju saradnje dvije države i dva grada. Ambasador Hrvatske je saopštio da najmjerava da o tom pitanju razgovara sa čelinicima „Croatia Airlines-a“, ocjenjujući da bi bilo dobro da se uvede vezani let sa još nekim od gradova u regionu poput Mostara, Tirane ili Skoplja.

Napominjući da je boravio u 60 država svijeta i oko 400 većih gradova, ambasador Grubišić je ocijenio da je Podgorica sa svojim zelenilom i širokim bulevarima veoma prijatno mjesto za život. On je iz ugla diplomate kao jedini nedostatak naveo nepostojanje škole sa programom međunarodnog obrazovanja IB. Gradonačelnik je prihvatio sugestiju da se u narednom periodu sa državnim organima razmotri mogućnost otvaranja jedne takve obrazovne institucije.