Hrvatska nematerijalna kulturna baština izložena u Kotoru

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 09. lipnja 2017. - 9:22
Autor: 

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Crnoj Gori i Generalni konzulat RH u Kotoru, u suradnji s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, Etnografskim muzejom Zagreb  i  Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore  sinoć su  u Kotoru u  Multimedijalnoj dvorani crkve sv. Pavla organizirali  izložbu  "Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-voj listi".

Izložba je nastala na inicijativu Ministarstva kulture RH 2011. godine; realizirali su je djelatnici Etnografskog muzeja, a rezultat je dugogodišnjeg rada i nastojanja RH i Ministarstva kulture kao vodećeg tijela za čuvanje i zaštitu kulturnih dobara, s lokalnim zajednicama, stručnjacima i nositeljima dobara, na upisu hrvatskih kulturnih dobara na Svjetsku listu. Autorica izložbe je dr. sc. Iris Biškupić Bašić, viša kustosica; a autorica likovnog postava dizajnerica je  Nikolina Jelavić Mitrović.

Izložbu je  svečano otvorio veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori  gospodin Veselko Grubišić, koji je izrazio zadovoljstvo otvaranjem izložbe upravo u ovom drevnom gradu bogate povijesti i kulturne baštine: „Stoga je baš Kotor domaćin ove izložbe s obzirom da je UNESCO 1979. godine prepoznao njegovo povijesno i kulturno bogatstvo i uvrstio ga na svoj popis zaštićene Svjetske kulturne baštine“. Veleposlanik  Grubišić je također istakao da izložba svjedoči i o posebnoj pozornosti, koju Republika Hrvatska posvećuje nematerijalnoj baštini manjina u Hrvatskoj, kao i zastupljenosti ranjivih skupina u lokalnoj zajednici.

„Vrijednost i krhkost nematerijalne baštine, njena  temeljna identitetska , ali i univerzalna vrijednost, koja nadilazi nacionalne granice , trajno nas obvezuje na njeno pomno promišljanje, stručno proučavanje i čuvanje kako bismo ideje tolerancije, zajedništva i poštivanja raznolikosti predali u nasljeđe budućim generacijama. S ponosom mogu ustvrditi kako je Republika Hrvatska od svih europskih zemalja najzastupljenija na Listi.  Ovaj izuzetan poduhvat potvrda je višegodišnjeg predanog rada stručnih službi Ministarstva kulture RH, kao i stručnjaka iz područja etnologije i kulturne antropologije“, istakao je veleposlanik te se osvrnuo na Reprezentativnu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine, na kojoj je Hrvatska zauzela svoje mjesto i time dokazala svoj kulturni značaj i bogatstvo. Veleposlanik je u svom obraćanju potvrdio da ova izložba nesumnjivo prinosi daljnjem jačanju crnogorsko- hrvatskog  prijateljstva i otvara prostor budućim kulturnim zbivanjima u odnosima naših dviju država.  

Nakon veleposlanika nazočnima se obratila i gospođa Ana Matković iz Etnografskog muzeja u Zagrebu te rekla kako je izložba do sada gostovala u Splitu, Skopju, Budimpešti, Beču,  Mohaču, Bratislavi, Šangaju, Varaždinu, Lepoglavi, Zagrebu, Opatiji i na otoku Hvaru.

„Izuzetno nam je drago da s izložbom gostujemo i ovdje u Kotoru u crkvi sv. Pavla. Zahvaljujući interesu i pozivu kolega, koji su prepoznali vrijednost ove izložbe imamo mogućnost približiti djelić naše vrijedne nematerijalne kulturne baštine, koja se u narodu još održala i kojom se ponosimo, koju čuvamo i prenosimo na buduće naraštaje“, rekla je Matković.

Na izložbi, koja je bila izuzetno posjećena nazočili su i : Adrijan Vuksanović, poslanik Skupštine u Crnoj Gori; Hrvoje Vuković, konzul RH u Kotoru; Zvonimir Deković, predsjednik  Hrvatskog nacionalnog vijeća; svećenici Kotorske biskupije, predsjednik HGD-a Mario Brguljan, predstavnici hrvatskih udruga u Crnoj Gori, kao i predstavnici Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Za sve, koji nisu bili u prilici nazočiti otvorenju izložbe, izložba će biti otvorena mjesec dana.

Na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva uvršteni su:

1.       Čipkarstvo u Hrvatskoj

2.       Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja

3.       Festa svetog Vlaha, zaštitnika Dubrovnika

4.       Godišnji proljetni ophod Kraljice ili Ljelje iz Gorjana

5.       Procesija za Križen na otoku Hvaru

6.       Umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja

7.       Godišnji proljetni ophod Zvončari s područja Kastavštine

8.       Medičarski obrt na području sjeverne Hrvatske

9.       Sinjska alka, viteški turnir u Sinju

10.   Bećarac tradicijski glazbeni žanr s područja istočne Hrvatske

11.   Nijemo kolo Dalmatinske zagore

12.   Klapsko pjevanje

13.   Mediteranska prehrana

14.   Glazbeni izričaj Ojkanje

15.   Ekomuzej Batana

U glazbenom dijelu programa nastupio je   Poly Gjurgjević  uz pratnju gitare i harmonike.

Audio: 
Veselko Grubišić, veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori