“HGI. Na bedemu mediteranske Crne Gore”

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 03. rujna 2024. - 16:57
Autor: 

Hrvatska građanska inicijativa na predstojeće lokalne izbore u Kotoru izlazi samostalno. Nosilac liste je g-đa Dijana Milošević, članica Predsjedništva HGI-ija.

Ovo je u cijelom svijetu i u mnogim metropolama godina važnih odluka i presudnih izbora, pa zašto ne bi bila i kod nas, Kotor je ionako metropola. Mala, ali po svemu drugome; po povijesti, položaju, značaju, slavi, ljepoti, svom duhu - metropola. Osim po statusu u svojoj državi, tu je tek općina.

Vraćanje statusa grada Kotoru je najmanje što možemo da učinimo za Kotor i to će biti jedan od prioriteta našeg rada u budućoj lokalnoj skupštini. Kao i to da se kotorske klape proglase od posebnog značaja za grad.

Ali status grada će imati smisla i težinu samo ako Kotor uspije da zadrži svoj jedinstveni, kroz sve epohe urbani karakter i stoljetnu ulogu bedema mediteranske Crne Gore.

Lokalni izbori su prilika da svi mi, građani, birači, kandidati, sutra čelne ličnosti ovog grada, svi mi koji poznajemo, osjećamo i volimo Kotor načinimo taj bedem, te zidine koje su nas u mnoga vremena branila od mnogih bura, i sa brda i sa mora.
Svako od nas je samo jedan kamen u tom bedemu. Ali kada se sve te kamene kockice lijepo poslože...onda je to neuništiva utvrda u kojoj svako ima svoje mjesto i u kojoj ima mjesta za sve.

Šta to taj naš bedem brani?
Prije svega, kozmopolitski i mediteranski, gospodski duh Kotora.
Našu slavnu povijest.
Bokešku kulturno istorijsku baštinu.
Ali i hrvatsku duhovnu baštinu bez koje bi Kotor bio neprepoznatljiv, ako bi ga uopće i bilo.

HGI na bedemu mediteranske Crne Gore.

Hrvatska građanska inicijativa