Glas Boke - U pjesmi i s pjesmom!

Time to read
4 minutes
Read so far

Nedjelja, 15. rujna 2024. - 11:06
Autor: 
Sinoć je u Kotoru, u crkvi Sv.Duha, održana revijalna večer festivala zabavne, mediteranske i pop-glazbe „Glas Boke 2024“, pod nazivom U pjesmi i s pjesmom!   
“Peta je ovo godina od obnovljenog Festivala zabavne, mediteranske i pop- glazbe ,,Glas Boke”, koji se održava pod pokroviteljstvom Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kojemu u ime organizatora i ovom prigodom ljubazno zahvaljujemo na razumijevanju i podršci. ,,Glas Boke’’ održava se u organizaciji Hrvatske kulturne udruge ,,Stađuni od kulture” i glavne koordinatorice projekta, gđe Nade Baldić, koja večeras obilježava i četiri decenije glazbenog stvaralaštva. Nadin entuzijazam i posvećenost i dalje su jednaki onima prije 40 godina kad je započela svoju karijeru” – rekla je na samom početku voditeljica programa prof. Ana Vuksanović te podsjetila :” Hrvatska kulturna udruga Hrvatska kulturna udruga „Stađuni od kulture" osnovana je 2019. godine s ciljem širenja kreativnih vrijednosti među mladima i stvaranja prostora za razvoj kreativnih potencijala mladih. Broji 50 članova od 10 do 60 godina, koji su aktivni sudionici mnogih kulturnih događanja. U sklopu Udruge djeluje škola pjevanja, glazbene radionice, radionice klapskog pjevanja, dramsko – recitatorske radionice, radionice kreativnog pisanja i informatičkog opismenjavanja. Glavni ciljevi Stađuna od kulture su poticanje, zaštita i očuvanje nacionalnog identiteta Hrvata u Crnoj Gori, prezentiranje kulturne baštine, njegovanje tradicijskog klapskog pjevanja, maternjeg jezika i izvornih tradicionalnih vrijednosti i predstavljanje lokalnih tradicijskih kulturnih vrijednosti , u što svakako spada i tradicija festivala ,,Glas Boke’’. 
Među prisutnima bili su: i generalna konzulica RH u Kotoru, mr. sc. Jasminka Lončarević, zastupnik hrvatskoga naroda u Skupštini Crne Gore i predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, predsjednik Turističke organizacije Kotor, Jovan Ristić, kao i predstavnici hrvatskih udruga u Crnoj Gori, predstavnici glazbenog, javnog i kulturnog života Grada, kao i predstavnici medija. 
 Adrijan Vuksanović se na molbu organizatora prigodno obratio i čestitao gospođi Baldić važnu obljetnicu - 40 godina bavljenja glazbom. Istakao je da je zajednica snažna i jaka koliko su i njeni pojedinci, a gospođa Baldić je svojim radom i trudom to i dokazala.
" Važno je da smo svi zajedno ujedinjeni, da zajedno radimo i doprinosimo na opstojnosti ovih tradicija o kojima često govorimo i na koje smo ponosni. Evo nas večeras, zagrljeni kotorskim bedemima da posvjedočimo svi zajedno, kamen na kamen slažemo jedan čvrsti bedem i mi sami postajemo bedem" kazao je Vuksanović, koji je istakao da bedem čine ljudi i da moramo generacijama ostaviti ono što su nama i preci.
 Nastupilo je devet izvođača uz korepeticiju profesora Dejana Krivokapića na klaviru.
 Dobro poznatu pjesmu Večeras je naša fešta, autora Tomislava Ivčića i aranžera Dušana Šarca, izvele su Tre sorele, već dobro poznate kotorskoj i festivalskoj publici. Ovaj trio čine Lucija Saulačić i Andrea i Kristina Lompar. Nastavno na višegeneracijsku tradiciju, od malih nogu se bave pjevanjem.  
Nakon toga Lucija Saulačić izvela je jednu od najljepših Runjićevih skladbi u interpretaciji Olivera Dragojevića- Ča je život vengo fantažija. 
 Treća izvođačica izvela jednu od najljepših pjesama Zdenka Runjića u izvedbi Meri Cetinić- Potraži me u predgrađu. Jovana Lazarević učenica je III. razreda ŠOSMO Vida Matjan, na odsjeku solo pjevanja. 
Nakon Jovane predstavile se Vjera Radulović, koja je redovni sudionik Glasa Boke. Povedi me, Jasne Zlokić, naziv je skladbe koju nam je Vjera izvela.
Danka Dragović izvela je skladbu Malo mi za sriću triba svoje prezimenjake Doris. 
Nakon nje su se predstavile Valentina Nikolić I Mario Bakalbašić s pjesmom Samo tvoje ime znam.
Skladbu Ne sudite mi noćas, izvela je Tijana Nikolić iz Budve.
Nakon Tijane, čuli smo i Runjićevu, odnosno Oliverovu Magdalenu u izvedbi Dore Štampić.  
Posljednju skladbu u pratnji korepetitora prof. Dejana Krivokapića, izvela je na oboi Valentina Nikolić i na violini Sofia Franović.  
Uz pratnju matrice, posljednja u dijelu mlađih izvođača nastupila je Kristina Kelemen, koja je izvela Skitnicu, još jednu pjesmu Jasne Zlokić.
 "Gospođa Nada Baldić obilježava četiri desetljeća glazbenog djelovanja i stvaralaštva. Nekoć sudionica, a danas organizatorica Festivala, s velikom ljubavlju i entuzijazmom svoj talenat i znanje prenosi novim generacijama, pružajući mladim, nadarenim izvođačima priliku da se predstave publici, osjete izazove javnog nastupa i da im upravo ovaj festival bude odskočna daska za uspjeh i dalji rad.Nada Baldić je rođena u Kotoru, gdje je završila Osnovnu muzičku školu te zatim i Srednju muzičku školu u Titogradu, gdje je stekla i diplomu na Višoj muzičkoj školi, Pedagoško-teoretski smjer. Radila je u Muzičkoj školi Kotor nekoliko godina kao nastavnica harmonike, klavira i solfeggia. Kontinuirano se bavi pjevanjem zabavne glazbe, nastupa na brojnim lokalnim i međunarodnim festivalima, gdje osvaja brojne nagrade. Predsjednica je Hrvatske kulturne udruge “Stađuni od kulture” kroz čije programe aktivno sudjeluje u kulturnom i duhovnom životu Kotora. Trenutno vodi dvije dječje klape: “Arija” i “Fortuna”, na čije je nagrade naročito ponosna – osvajale su razne nagrade, između ostalih i Zlatni i Srebrni brodić u Zadru na Međunarodnom festivalu dječjih klapa.Niz godina Nada Baldić je umjetnička direktorica Festivala zabavne mediteranske i pop glazbe “Glas Boke” koji okuplja pjevače- amatere. Uspješno surađuje s eminentnim glazbenicima- Stijepom Gleđom Markosom, klapom “Kaše” i drugima. Kao solistica nastupa i djeluje u kulturnom životu grada, a kao ljubiteljica duhovne glazbe, održava božićne i uskršnje koncerte. Pjevanje i glazbena pedagogija sastavni su dio njezina djelovanja već dugi niz godina" - podsjetila nas je na kulturni rad gospođe Nade voditeljica programa. 
Prva pjesma koju je sinoć gospođa Baldić izvela je njezina autorska kompozicija, dok je autor aranžmana Zoran Proročić. Naziv ove kompozicije je Čekam te. 
Druga pjesma je naziva Nikad više. Ova kompozicija, autorice Dušanke Kaluđerović, za koju je aranžman radio Zoran Proročić osvojila je prvo mjesto za tekst i 3. mjesto žirija na Međunarodnom festivalu Miris Mediterana. 
Čuli smo još dvije Nadine autorske skladbe: Idi sad i Ostani, koje su premijerno izvedene na Festivalu Miris Mediterana, prva 2000., a druga 2010. 
Specijalni gosti bili su klapa Kaše iz Dubrovnika. 
Nakon ovog revijalnog koncerta, natjecateljska večer pjevača zabavne glazbe u sklopu ovog Festivala bit će održano povodom Dana Općine.  
Na samom kraju izvedena je Bokešku noć, na zadovoljstvo svih prisutnih.
Gospođa Baldić je izrazila zahvalnost svima na dolasku i podršci.
Ovim putem joj i mi čestitamo i zahvaljujemo na svemu što radi za zajednicu, a prije svega na glazbenom educiranju mlađih generacija.