Elegantna proslava 15. obljetnice Hrvatskog građanskog društva

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 04. prosinca 2016. - 9:46
Autor: 

 

Glazbenom večeri u Velikoj dvorani Kulturnog centra „Nikola Đurković“ sinoć je proslavljena 15. godišnjica postojanja i rada Hrvatskog građanskog društva, osnovanog 23. lipnja 2001., s ciljem očuvanja i promoviranja kulturne baštine Hrvata u Crnoj Gori.

Prigodan program započeo je himnama Crne Gore i Republike Hrvatske koje su izveli mandolinski sastav HGD-a „Tripo Tomas“ i dječji zbor Osnovne škole Vida Matjan iz Kotora, i klape „Poklisari“, čiji sinoćnji nastup je oduševio brojnu publiku.

Ovoj svečanosti nazočili su g. Milan Bošnjak -  savjetnik za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu, otpravnica poslova u veleposlanstvu RH u CG Vesna Vuković, konzul RH Hrvoje Vuković, biskup kotorski mons. Ilija Janjić, predsjednica Općine Tivat Snežana Matijević, potpredsjednik Općine Kotor Tvrtko Crepulja, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković, parlamentarni zastupnik HGI Adrijan Vuksanović, predsjednik OO HGI Tivat Ilija Janović, predsjednica OO HGI Kotor Ljiljana Velić, prvi crnogorski veleposlanik u RH Branko Lukovac, kao i mnogobrojni prijatelji Društva iz Dubrovnika.

Predsjednik HGD-a g. Marijo Brguljan pozdravio je prisutne i ukratko se osvrnuo na petnaestogodišnju povijest Društva, te istakao da je za 15 godina rada Društvo provelo preko 1300 projekata, radilo na obnovi veza između Crne Gore i Dubrovnika nakon rata, osnovalo prvi časopis Hrvata u CG -  „Hrvatski glasnik“, uvelo hrvatsku nastavu u Crnoj Gori, obnovilo feštu „Tripundanska večer“, osnovalo dječji  mandolinski sastav „Tripo Tomas“ koji je imao zapažene nastupe u zemlji i inozemstvu, te mnoge druge aktivnosti koje su prepoznale i država Crna Gora i Republika Hrvatska, zbog čega su njihovi članovi i primili značajne povelje i pohvale. Ovom prigodom Brguljan je uputio apel da se Društvu omoguće pristojne prostorije za rad, jer i nakon 15 godina uspješnog rada još uvijek nemaju riješen problem prostorija.

Hrvatsko građansko društvo je za svoje prijatelje koji su im značajno pomogli i bili potpora u realizaciji njihovih projekata, pripremilo zahvale koje je Brguljan uručio na sinoćnjoj proslavi.

Bivši dožupan Dubrovačko-neretvanske županije Miše Galjuf uručio je Hrvatskom građanskom društvu prigodan poklon, knjigu „Zagonetka pobjede“ Olivera Peza, te istakao: „Svojim predanim angažmanom Hrvatsko građansko društvo Crne Gore je dalo izniman doprinos poslijeratnoj obnovi hrvatsko-crnogorskih odnosa i pomirenju. S hrvatske strane to su vizionarski potakli neki od najuglednijih dubrovačkih branitelja što je i omogućilo da Dubrovačko – neretvanska županija poduzme prave korake u tom smjeru. Takozvani „Rat za mir“ nanio je veliku ljagu crnogorskom narodu, te golemo stradalništvo i patnju nama s druge strane granice. Međutim, žrtva je ta koja ima mogućnost izbora: ostati zarobljena u prošlosti i tako samo nastaviti, ili okrenuti ploču u ime bolje budućnosti. Obnova crnogorske državnosti 2006. kojoj je i HGD toliko pridonijelo, za nas u Dubrovniku je bio snažan poticaj u tom izboru. Jer je jasno ukazala na odmak crnogorskog društva. Prošlost se ne može i ne smije zaboraviti, ali isto tako, bili smo odlučni u namjeri da ne ostanemo njezini zarobljenicima“.

Kotorski biskup mons. Ilija Janjić je ovom prigodom urednici „Hrvatskog glasnika“ gđici Tijani Petrović uručio medaljon koji je namjenski rađen za 850. obljetnicu posvećenja Katedrale, radi praćenja same svetkovine ove obljetnice, i svih ostalih o kojima glasnik redovito izvještava.

Nakon oficijelnog dijela, večer je nastavljena uz koncert na kome su sudjelovali: klapa  „Poklisari“, ženske klape „Bisernice Boke“ i „Incanto“ iz Kotora, te sastavi „Poly i Lungomare“ i  „Tri kvarta“.