Božićna poslanica kotorskoga biskupa Ivana Štironje

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 24. prosinca 2021. - 12:00

Sretan Božić i blagoslovljena Nova 2022. godina!

Draga braćo i sestre u Kristu, poštovani vjernici i svi ljudi dobre volje!

Za nama je još jedna građanska godina koju smo, kao i 2020., proveli u brizi zbog pandemije koja ne prolazi. Misli nam lete osobito k onima koje je zahvatila ta teška bolest ili neke druge bolesti, k onima koji su ostali bez svojih najdražih, kao i k liječničkom i bolničkom osoblju, kojima odajemo posebno priznanje za borbu i napore. U našim su mislima i molitvama i siromašni, nemoćni, poodmakli u godinama i svi oni koji su potrebni naše brige, pomoći i razumijevanja.

Osluškujući svakodnevno Kristov: „Hrabro samo! Ja sam! Ne bojte se!” (Mt 14,27), osjećamo svjetlo Božića koje razgoni tamu i najavljuje nadu. Maleni Bog – Božić, donosi toplinu obiteljskoga blagdana. Vjera nas, unatoč svim poteškoćama, poziva da budemo radosni i Bogu zahvalni za taj Blagi dan i za sve ono što nam Božić uprisutnjuje i poručuje.

Rođenje Sina Božjega u liku Djeteta otvorilo je novu stranicu povijesti, početak nove ere, kristovske. I ovaj Božić želi otvoriti novi neispisani list u našem životu, novu stranicu obitelji, zajednice, Crkve, naroda, svakoga čovjeka. Nova je to ponuda za susret s Bogom, sa samim sobom, s braćom i sestrama u ozračju kršćanske ljubavi, vjere i nade. Ponuda je to za novi početak, novi korak prema Kristovu kraljevstvu mira, pravde i prave slobode.

Siromašna betlehemska štalica postala je raskošna palača Ljubavi: Sin Božji postaje Božić; maleno Dijete veliki Kralj, Otkupitelj i Spasitelj. Poniznost je postala neizmjernom veličinom s novim obećanjem životne mudrosti. Neshvatljive li zamisli i izvedbe Božje!

U jasle je položen Jedinorođeni Sin Božji, koji je začet po Duhu Svetom od Prečiste Djevice Marije a ljudsko mu skrbništvo osigurava sv. Josip, koji će mu po Božjoj naredbi (Mt 1,24) biti više nego otac. Tako Josip i Marija s božanskim Djetetom formiraju novu Svetu Obitelj. Ta Obitelj, „matrica“ za sretnu budućnost uz dnevnu molitvu i svetkovanje dana Gospodnjega,  slika je Crkve kojoj je Krist glava i put do potpuna suobličenja Božjoj ljubavi.

Uzdam se i Boga molim da nam ni pandemija soja delta ili omikron ni bilo koja druga zarazna bolest, ne će uništiti nadu i radost koje, hranjene vjerom, griju naša srca snagom utjelovljene Ljubavi Božje. Na nju nas trajno podsjeća betlehemska štalica. Krist je naš „Alfa i Omega, Onaj koji jest i koji bijaše i koji dolazi. Svevladar“ (Otk 1,8).

Pred nama su mnogi životni izazovi, kao i u nama brojne molitve i želje. Na prvom je mjestu zasigurno molitva da Bog svojom moćnom rukom oslobodi sve ljude i sve narode od svake kužne bolesti duše i tijela.

Neka nam budu blagoslovljeni svi koraci i sva nastojanja na putu izvršenja Božjih zapovijedi.

Neka ljudska srca obaviju vjera, nada i ljubav a svijetom neka zavlada mir i sloga.

Neka se po našem kršćanskom služenju proslavi Bog u visini a na zemlji neka se nastani Božji mir u srcu svakoga čovjeka dobre volje.

Svima vama do kojih dospije ova poruka neka bude sretan, čestit i blagoslovljen Božić, a na Mladom ljetu svega obilja, osobito obiteljskoga mira, zdrava rada i vedra zajedništva!

+  Ivan
kotorski biskup

Izvor:Kotorska biskupija