114 godina GPD -a Tivat

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 08. studenog 2023. - 21:43
Autor: 

Glazbeno prosvjetno društvo Tivat, najstarija institucija kulture u gradu,  danas je promenadnim koncertom  ulicama grada obilježilo  114 godina postojanja, što zaista nije malo te predstavlja  ponos svih građana Tivta. Na Pinama smo imali prilike uživati u poznatim zvucima, a više o tome kako je danas sve izgledalo možete pogledati na priloženim fotografijama.

„Ta priča počinje 1909. godine, kada nastojanjem i zalaganjem nekolicine entuzijasta: lije Sindika, Šima Staničića i Filipa Vuksanovića, Tivćana kadrih da svoju ideju o osnivanju orkestra predstave tadašnjem gradonačelniku, kapetanu u mirovini Marku Krstoviću, čovjeku koji je funkciju gradonačelnika obavljao na volonterskoj osnovi. Uspjeli su sazvati Gradsko vijeće, koje je donijelo Odluku o osnivanju Glazbeno prosvjetnog društva.

Tadašnji predsjednik Općine, Krstović, prepoznajući značaj formiranja Glazbenog društva za kulturu i jačanje muzičke posvećenosti žitelja ovog kraja, prihvatio je zahtjev svojih sugrađana i u Češkoj kupio prve, veoma skupe instrumente za gradski limeni orkestar, iako je zbog toga Općina Tivat tada, prvi i jedini put u svojoj povijesti bankrotirala…

“Po riječima svjedoka tog vremena, gradonačelnik je malo zakukao i rekao: „Jadna djeco, znate li što činite?!“ Mislim da je to blizu istine, jer je te godine kompletan budžet Opštine Tivat utrošen za nabavku instrumenata, nije preostalo nikakvih sredstava za druge aktivnosti. Činilo se tada da je htijenje veće od mogućnosti, ali je gradska glazba ipak tada zasvirala u Tivtu, a evo svira i dan-danas”- prisjeća se njegov aktualni predsjednik i glavni spiritus movens Boris Lanceroti.

Osim kulturološkog i umjetničkog, Glazba za Tivat i njegove građane ima jak simbolički i emotivni značaj. S gradom u sreći i veseljima, s Tivćanima tijekom najtežih dana, zvuci tivatske Glazbe su postali nešto što generacije Tivćana već više od stoljeća nose u svojim genima.
GPD trenutno broji oko 40 aktivnih glazbenika svih generacija. Kao kapelnik njime rukovodi profesorica Nevila Klakor, što je čini jedinom damom koja je na čelu sličnog orkestra“.