Mušulje (dagnje)

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 12. svibnja 2015. - 9:37
Autor: 

Mediteranska mušulja ili dagnja je školjka koji živi u Mediteranu, uključujući i Jadranskom moru. Samoniklu mušulju nalazimo uzduž istočne obale Jadrana. Naselja mušulja uglavnom su gusta i dosta prostrana. Osim jadranske mušulje koja inače obitava duž cijelog Sredozemlja, a nije rijedak gost i Crnog mora, nalazimo je uz  obalu Francuske, Nizozemske, sve do Sjeverne Irske.

Mušulje su mekušci s  vrlo sluzavim, mlitavim tijelom, na čijim leđima se izlučuju dvije školjkaste kapice. Na užem kraju školjke, mušulja ispušta tanke, elastične niti kojima se vezuju za podlogu. Živi u grozdovima na stijenama, na prosječnoj dubini od 1metra, u zoni izmjene plime i oseke. Može narasti do 20 dkg težine, 15cm dužine, mada je prosječan primjerak oko 6cm i mase 4 dkg.

Kao i ostale školjke, mušulja se hrani planktonom, filtrirajući morsku vodu. Prema tvrdnjama stručnjaka mušulja u jednom satu profiltrira čak 7 litara vode. Mušulja se mrijesti dva puta godišnje, početkom proljeća i jeseni. Jedinka tada u more ispušta od 5 do 25 milijuna jaja. Raste brzo, pa prosječnu veličinu dostiže več u prvoj godini.

Meso mušulje je ukusno,vrlo hranjivo i niskokalorično. Bogate su mineralima i vitaminima, a pripisuju im se brojna ljekovita svojstva. Upravo zbog tako dobrog sastava, meso mušulje je vrlo traženo, a može se jesti sirovo, kuhano ili prženo. Mušulje se koriste za pripremu raznovrsnih ribljih jela u svim kuhinjama svijeta.

U našoj domaćoj, bokeškoj kužini, tradicionalni recept za mušulje je buzara. Svi koji ih vole jesti reći će vam da nema ništa ljepše nego šporkat ruke jedući mušulju sa šugom pravljenim od zdravih, prirodnih sastojaka.

 

A evo kako se to najčešće spravlja:

1,5 kg mušulja

150 ml maslinovog ulja

 4 špice luka česna

2 ožice prezle

4 ožice nasjeckanog petrusina

 2 deca bijelog vina

 mljeveni crni papar

 

Pod mlazom hladne vode svaku školjku lagano isperite i odvojite travu koja viri.

U najvećem loncu što imate u kuhinji na ugrijanom maslinovom ulju dodajte sitno isjeckani češnjak i lagano pirjate 15 sekundi.

Ako želite crveni šug dodajte 1-2 žlice sosa od rajčice i lagano promiješajte.

Dodajte sve očišćene mušulje i kuhajte desetak minuta.

 

Dodajte sitno nasjeckani petrusin i vino.

Dodajte na kolutove tanko narezan limun ,100 grama prezle i prvi put ih promješajte.

Kuhajte još 10 minuta.

Servirajte mušulje na oval i prelijte sa šugom. Okolo stavite limun.

 

S istim ovim sastojcima možete napraviti mušulje “Karatoč”. Tako su ih nazvali Novljani, po morskoj hridi Karatoč, crnoj stijeni, koja je puna sočnih, modro-ljubičastih školjki. Kažu da nema Novljanina, koji se nije naguštao njenih sladokusnih plodova.
Autorica knjige “Gulozece iz bokeškog kuvara”, Marina Stanišić, daje rićetu za mušulje “Karatoč”.

 

Napraviti smjesu od prezle, isjeckanog česna, petrusina, maslinovog ulja, papra i soli. Mušulje nožem lagano rastvoriti i odstraniti praznu polovinu. Mali kućarin pripremljene mase nanijeti na mušulje. Sve složiti u pleh i peći cca 10 min. Po vrhu iscijediti par kapi limuna.

 

Eto drage domaćice, i one koje ćete tek to postati. Ovo nije sve što se tiče ove blagodeti našega mora. Možete pohovati, spremiti toć za paštu, možete dati mašti na volju, jer što god da uradite, miris i okus mora učinit će vaše jelo fantastičnim.

Brzo ćete se počet banjat i brat mušulje, pa možete vašu rićetu podijelit s nama.

 

Do sljedeće domaćice, dobar tek!

 

 

 

 

Audio: 
Mušulje