Javni poziv - Valorizacija kulturne baštine

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 16. rujna 2024. - 18:32
Autor: 

Turistička organizacija Općine Tivat objavljuje Javni poziv za učešće u postupku raspodjele sredstava za odabir projekata valorizacije kulturne baštine, koji se odnose na arheološka istraživanja, konzervatorske i restauratorske radove, rekonstrukciju i promociju kulturnih dobara na teritoriju Općine Tivat.

Predmet Javnog poziva je dodjela financijskih sredstava koje će izdvojiti Turistička organizacija Općine Tivat za pokrivanje dijela troškova, odnosno financiranje projekata valorizacije kulturne baštine. Ukupna opredijeljena sredstva iznose 64.067,34 EUR.

"Podršku prvenstveno mogu obezbijediti projekti koji ispunjavaju ciljeve u naslovu konkursa, a odnose se na:

• arheološka, istorijsko-umjetnička, etnološka i druga istraživanja materijalne i nematerijalne baštine Tivta koja vode lica s odgovarajućim kvalifikacijama;

• projekti koji se odnose na konzervatorske i restauratorske radove, rekonstrukciju i promociju kulturnih dobara;

• projekti usmjereni na očuvanje ugrožene baštine, posebno baštine s elementima kulturnog dobra, odnosno njeno istraživanje, očuvanje integriteta i autentičnosti u cilju valorizacije.

Pravo podnošenja zahtjeva po Javnom pozivu imaju:

a) javne ustanove za zaštitu kulturnih dobara koju je osnovala država ili opština za obavljanje konzervatorske, muzejske, bibliotečke, arhivske ili kinotečke djelatnosti;

b) nevladine organizacije, druge asocijacije, subjekti i udruženja čiji su Statuti i djelatnost usklađeni s ciljevima Poziva;

c) pravna i fizička lica shodno Zakonu o zaštiti kulturnih dobara, odnosno držaoci i vlasnici kulturnih dobara ili spomenika s elementima kulturnog dobra koji zahtijevaju istraživanje i zaštitu".
Javni poziv objavljen je danas, 16.9., na Internet stranici Turističke organizacije Tivat na linku https://tivat.travel/wp-content/uploads/2024/09/Javni-poziv-2024-g.pdf . Javni poziv je otvoren 30 dana od dana objavljivanja.

Cjelokupna dokumentacija podnosi se Turističkoj organizaciji Općine Tivat, i to u roku od 30 dana od dana objave Javnog poziva na Internet stranici www.tivat.travel

"Zahtjev s pratećom dokumentacijom dostavlja se na adresu: Turistička organizacija Opštine Tivat, ul. Palih boraca 19, 85320 Tivat, arhivi sa oznakom: „Zahtjev za za učešće u postupku raspodjele sredstava za odabir projekata valorizacije kulturne baštine koji se odnose na arheološka istraživanja, konzervatorske i restauratorske radove, rekonstrukciju i promociju kulturnih dobara na teritoriji Opštine Tivat. Sve informacije u vezi sa objavljenim Javnim pozivom možete dobiti putem maila projekti@tivat.travel".