KOTOR DOBIJA 'POČASNOG GRAĐANINA'

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 09. ožujka 2014. - 9:51
Autor: 

Na nedavno održanoj sjednici kotorskog parlamenta donijeta je odluka o ustanovljenju novog javnog zvanja 'Počasni građanin Kotora', koje će se dodjeljivati na svečanom skupštinskom zasijedanju povodom 21. studenog, Dana Općine Kotor, prenosi Kotor TV.
Nagrada će se uručivati svake četvrte godine u vidu povelje, pravougaonog oblika, urađena na pergamentu, te ispisana kaliografski uz posrebrene pločice sa državnim i općinskim grbom.

Zvanje će se dodjeljivati državljaninu Crne Gore, ali i stranom državljaninu koje ima izuzetne zasluge i čije djelo predstavlja poseban i trajan doprinos unapređenju privrednog i društvenog razvoja Kotora, odnosno koji je svojim radom, znanstvenim, umjetničkim, političkim, humanitarnim i drugim djelovanjem, zaslužan za unapređenje i razvoj demokratskih vrijednosti društva, istorijskih događaja i tradicije, položaja i ugleda Kotora i njegovog statusa i odnosa sa drugim gradovima u zemlji i inozemstvu.
Prijedlog za dodjelu zvanja mogu podnijeti predsjednik Općine, zatim trećina odbornika u Skupštini i najmanje 2 posto građana od broja upisanih u birački spisak Općie Kotor sa posljednjih sprovedenih izbora.
Odluku o dodjeli ovog priznanja donosi Skupština Općine, a postupak za dodjlejivanje zvanja sprovodi Komisija za dodjelu zvanja koju imenuje Skupština iz reda istaknutih naučnih, privrednih, kulturnih i javnih radnika, te predstavnika političkih partija i NVO.
/www.kotor.tv/