DAN NOVINARA - CRNOGORSKI NOVINARI SLAVE I PROTESTIRAJU

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 23. siječnja 2014. - 11:44
Autor: 

U Crnoj Gori se danas obilježava Dan novinara. Sindikat medija je najavio protest ispred zgrade crnogorske Vlade u Podgorici, sa koga će biti upućena poruka protiv represije nad novinarima.
Početak protesta zakazan je za podne.
Sindikat medija je najavio da je protest otvoren i za studente, intelektualce i ljude slobodne volje.
Dan novinara u Crnoj Gori se obilježava u znak sjećanja na 23.siječnja 1871.godine, kada je na Cetinju izašao prvi broj lista "Crnogorac". Izlazio je jednom nedjeljno. Prvi urednici bili su: Sima Popović iz Srema i Zadranin Jovan Sundečić. "Crnogorac" je bio neslužbeni glasnik crnogorskog dvora. Prestao je izlaziti zbog zabrane distribuiranja u Austrougarskoj, nakon 28 mjeseci. Štampano je 106 brojeva, a posljednji broj izašao je 15.veljače 1873.godine.

Čestitka
Prof. Branislav Mićunović, ministar kulture, uputio je čestitku povodom Dana novinara Crne Gore, u kojoj se navodi:
"Kontinuirana afirmacija medijskih sloboda od posebne je važnosti na putu evropskih integracija, na kojem je Crna Gora ostvarila visoki progres harmonizacije medijskog zakonodavstva sa evropskim pravnim nasleđem. Ostvarivanje sveukupnog ambijenta za nesmetan rad novinara obaveza je svih subjekata društva, te su stoga institucionalne garancije ostvarivanja slobode izražavanja i informisanja u vrhu prioriteta evropske agende Crne Gore.
Povodom obilježavanja Dana novinara Crne Gore, svim uposlenicima novinarske javne riječi upućujem srdačne čestitke, uz želju da profesionalnim izvještavanjem i visokim samoregulatornim i etičkim standardima nastave da unapređuju, kako profesiju, tako i demokratske procese društva."