SVEČANO OBILJEŽEN POČETAK RADOVA NA IZGRADNJI DRUGE FAZE MARINE PORTO MONTENEGRO

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 09. prosinca 2013. - 16:39
Autor: 

Kompanija „Adriatic Marinas" svečano je danas obilježila početak građevinskih radova na drugog fazi marine Porto Montrenegro u Tivtu. Posao vrijedan preko 25 miliona eura, obaviće specijalizovana hidrogradjevinska kompnaija „Yu Briv" iz Kotora koja će do ljeta naredne godine završiti prvu, a do ljeta 2015 i drugu sekciju radova na širenju marine.
Prva, koja je počela juče pobijanjem prvog od ukupno preko 470 velikih metalnih šipova na kojima će se oslanjati nova operativna obala marine, podrazumijeva produženje postojećeg mula 3 Porto Montenegra za još 203 metara u pravcu zapada. Na kraju dogradjenog dijela mula 3, u pravcu jever-jug, gradiće se još dva nova segmenta operativne obale koji će činiti novo mulo 5 ukupne dužine preko 330 metara. Zvanice među kojima su bili gradonačelnik Tivta i direktor „Erste banke" Aleksa Lukić, te poslovni partneri „Adratic Marinasa" danas su obišli akvatorijum u kome će se širiti marina trajektom „Vasilije" kompanije „YU Briv", na kome je i održana ceremonija obilježavanja početka radova.

„Na dograđnim i novim mulima dobićemo još ukupno 150 novih vezova za jahte dužine od 12 do 75 metara, kao i najmoderniju novu pumpnu stanicu za snabdijevanje jahti gorivom koja će biti smještena na sjevernom kraju novog mula 5. Kada sve ovo završimo u ljeto naredne godine, biće to još jedan značajan iskorak u pozicioniranju Porto Montenegra kao najprestižnije marne za mega jahte na Mediteranu. To će stvoriti i uslove za pokretanje čitavog spektra novih manjih biznisa, napredak lokalne ekonomije i otvaranje novih radnih mjesta."- kazao je direktor izgradnje u „Adriatic marinasu" Entoni Skols. On je dodao da izgradnju druge faze elitne tivatske marine kreditno podržava „Erste banka" a da je izvođač radova „Yu Briv" u suradnji sa podgoričkim „Business Art" arhitektonskim studijom , završio kompletno projektovanje novog dijela marine „i osmislio tehnološke načine za riješavanje nekih vrlo izazovnih stvari koje će se pojaviti tokom gradnje".
„Imamo apsolutno povjerenje u „Yu briv" sa kojim već nekoliko godina uspješno sarađujemo da će i ovaj izazovan projekat biti napravljen na najvišem nivou kvaliteta i da će biti završen na vrijeme."- istakao je Skols.
Tehnički direktor „YU Briva" Dejan Đurović naglasio je da je pred njima ogroman gradjevinski poduhvat koji podrazumijeva da se za samo osam mjeseci u moru izgradi oko 600 metara nove operativne obale, sa preko 8.500 kvadrata gradjevinske površine novih gatova koji će obuhvatiti oko 75 tisuća kvadrata akvatorijuma.
„Koliki je obim radova najbolje svjedoči podatak da nam slijedi pobijanje preko 240 šipova ukupne dužine 7,5 kilometara čeličnih cijevi, ugradnja 12.000 kubika betona i 1.500 tona čelične armature. Narednih osam mjeseci intenzivno ćemo raditi na kopnu, nad morem i pod vodom i sigurni smo da ćemo ispoštovati rok jer smo u proteklom periodu, paralelno sa projektovanjem, radili na temeljnim pripremama ovog posla – odradili smo sva ispitivanja i sve moguće rizike smo sveli na minimum." – istakao je Đurović dodajući da će kotorska kompanija pokušati i da na ovom projektu opravda reputaciju graditelja koji poslove završava prije ugovorenog roka, kao što su to već učinili na hotelu „Regent" u Port Montenegru.
S. Luković