NAJAVA - 18. INTERNACIONALNI TV FESTIVAL BAR OTVARA OLIVER MLAKAR

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 09. listopada 2013. - 11:22
Autor: 

18. Internacionalni TV Festival Bar ulazi u završnicu priprema i za jubilarno izdanje direkcija festivala pripremila je bogat i brojan program kako glavni takmičarski tako i prateći , koji će se održati u Baru, u periodu od 22. do 26. listopada.
Ovo je jedan od četiri Festivala koje je Vlada Crne Gore na inicijativu Ministarstva Kulture, proglasila manifestacijom od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, stoga se festival realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Opštine Bar. Osnivač i koproducent festivala je Radio Televizija Crne Gore.
Učešće na ovogodišnjem Festivalu prijavilo je 78 zemalja sa 345 programa od kojih je selekciona komisija u sastavu: Aleksandar Bečanović ( Crna Gora ), selektor za dokumentarni/istraživački TV program i program iz oblasti ekologije i turizma, Irena Škorić (Hrvatska), selektor za igrani dramski program i dr Maja Vukadinović ( Srbija ) , selektor za dječiji program i kratke TV forme, odabrala 78 programa iz 86 televizija i produkcijskih kuća iz 45 zemalja svijeta.

Uz bogat takmičarski program, sa posebnom pažnjom koncipiran je prateći program, kako najavljuje umjetnička direktorka, rediteljka Marija Perović , za ovo izdanje festivala pripremljen je znatan broj cjelodnevnih sadržaja, uz okrugle stolove, master class-ove, posebne projekcije i prisustvo specijalnih gostiju, kao i aktuelnih "zvijezda" televizijske produkcije.
Tako sa velikim zadovoljstvom najavljujemo specijalnog gosta koji će i otvoriti festival , Olivera Mlakara, legendu jugoslovenske televizije.
"Jedno od omiljenih televizijskih lica mnogih generacija koje su uz njegove emisije stasavale, Oliver Mlakar tokom trideset godina karijere svojim radom i pojavom ostavio je neizbrisiv pečat, a projekti na kojima je radio postali su kultni. Rođen je 1935. godine u Ptuju, a živio je u Osjeku od 1954. godine, kada se seli u Zagreb da studira francuski i italijanski jezik na Zagrebačkom Univerzitetu i počinje da radi kao najavljivač na Radio Zagrebu. Mlakar je postao stalni novinar na Televiziji Zagreb 1965. godine, kada je vodio prvi kviz show na jugoslovenskoj televiziji sa Jasminom Nikić „Poziv na kviz". Bio je poznat kao voditelj igara na sreću, a međunardonu popularnost je stekao kao voditelj Igara bez granica 70ih godina kao i Kviskoteke, veoma popularnog kviza koji se emitovao od 1980. do 1995. godine. Bio je jedan od domaćina Izbora za pjesmu Evrovizije koji se 1990. godine održao u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Skoro punu deceniju kasnije 1999. godine, Mlakar je vodio Doru, hrvatsko takmičenje za predstavnika na Evroviziji. Od 1993. do 2002. godine, Mlakar je vodio hrvatsku verziju popularne emisije Kolo sreće. U 2002. godini je završio svoju karijeru na Hrvatskoj Radio Televiziji. Čuvena rečenica iz „Kviskoteke" koju je vodio „Točno, ali nepotpuno" postala je dio mnogih viceva i anegdota. Njegova pojava još uvijek kod mnogih izaziva nostalgiju za bezbrižnim vremenom čiji je jedan od simbola upravo Oliver Mlakar. Nikada nije uložio kviska kada je bilo potrebno da se puno radi, tako da se tokom penzionerskog staža u nekoliko navrata vraćao na male ekrane. Danas uživa u mirnom životu sa suprugom Dunjom na porodičnom imanju nadomak Zagreba, gdje uzgaja pse i brine se o konjima."
Osim što će otvoriti festival 22. lipnja i biti prisutan tokom svih festivalskih dana, poseban program Druženje sa ...Oliverom Mlakarom, za publiku, goste i medije biće upriličeno u srijedu 23. lipnja u Dvorcu kralja Nikole sa početkom u 20 sati.