MULJANI PETICIJOM PROTIV “SPOMENIKA”

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 26. kolovoza 2013. - 10:02
Autor: 

Mještani najstarijeg ribarskog mijesta u Boki dobili su "spomenik" kanalizacionom sistemu koji je prošao kroz mjesto a separatna stanica, agregat I strujni ormar zauzeli centralno mjesto na muljanskoj rivi. Mještani razočarani I rezignirani sakupili potpise i peticiju predali nadležnim općinskim strukturama, kojom traže izmještanje "spomenika".
Investiotiri, Vodacom I Općina Kotor obećali su nam da će separatna stanica sa pratećim elementima ljepše izgledati kada dobije prohromsku ogradu, što je bio dodatni stimulans kako bi krenuli u akciju potpisivanja peticije za izmještanje elemenata koji nikako ne pripadaju jednoj od najljepših I najstarijih autentičnih rivi u Boki. Više puta smo urgirali, ukazivali tokom izgradnje kod gradonačelnice Kotora Marije Ćatović, kako separatna stanica kanalizacionog sistema ne bi bila postavljen na centralnoj rivi koja narušava izgled mjesta, gdje pristaju brodovi, organiziraju se fešte, šeta se, ali ništa nije urađeno, kazali su mještani koje smo zatekli na rivi.

"Ova separatna stanica je kao prelivna crna jama, pitanje je što će se dešavati kada jednog dana sistem zakaže, smatramo ovo ekološkom bombom koja je postavljena na glavnoj rivi. Moglo se sve ovo izgraditi na parkingu koji je uz sami put, moglo se I ukopati kako ne bi bilo iznad zemlje a agergat I strujni ormar postaviti preko puta kako bi bili manje uočljivi. Reagovali smo još dok se radilo ali bezuspješno, tako je nacrtao projektant I kraj.
Ova riva I mjesto na kome je postavljen "spomenik" su zaslužili spomenik ribaru a ne kanalizacionom sistemu" kazao je za naš radio jedan od mještana koji je želio ostati anoniman.
Da podjetimo, projektom „Poboljšanje vodosnabdijevanja i odvođenje otpadnih voda", izgrađen je krak kanalizacione i vodovodne mreže na potezu Peluzica - Muo – Glavati u ukupnoj dužini od 2,7 km. Na istoj trasi rekonstruisan je i put kroz koji je postavljena dva cjevovoda. Projekat je vrijedan 1,7 miliona eura i njime je izgradjeno 2.750 m vodovodne i kanalizacione mreže i dvije pumpne stanice
Finansijska sredstva su obezbjeđena kreditom KfW banke i iz budžeta Općine Kotor. Radove je izvela kompanija "Jedinstvo" iz Užica I trajali su 7 mjeseci. Stručni nadzor nad izvedenim radova vršila je kompanija "Dahlem", dok je "Vodacom" bio u ulozi agencije koja upravlja cjelokupnim Projektom.
Mještani od Mua do Glavatog dobili su primarni priobalni kolektor i sekundarnu mrežu u bočnim ulicama odnosno mogućnost priključenja na kanalizacioni sistem koji je vezan sa centralnim kanalizacionim sistemom Kotora, čime će se otpadne vode distribuirati na otvoreno more, na buduću fabriku za preradu otpadnih voda, samo sa jednim pitanjem kada? Fabriku će zajednički raditi općine Kotor i Tivat.
Izvjesno je da su mještani Mua dobili novu vodovodnu mrežu I problem lupanja poklopaca na šahtama kanalizacionog sistema kada automobile pređe preko njih. Na njihovu intervenciju postavljene su gume koje ublažavaju lupu do nekog konačnog riješenja...
"Ovaj projekat ima poseban značaj za razvoj našeg grada i turizma, kvalitetniji život stanovnika i napredak privrede u cjelini, kao i za zaštitu marinskog ekosistema" kazala je gradonačelnica Kotora Marija Ćatović, prilikom svečanosti završetka radova u lipnju ove godine.
Kako izgleda muljanska riva u novom ruhu možete pogledati na našim fotografijama.
Miro Marušić