MEĐUNARODNI STRUČNI SKUP U MALOM LOŠINJU

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 15. srpnja 2013. - 10:30
Autor: 

U Malom Lošinju od 1. do 6. srpnja održao se stručni skup za odgojitelje, učitelje i nastavnike pripadnika hrvatske nacionalne manjine, iseljenika i Hrvata u BiH. Ovaj događaj organizirala je Agencija za odgoj i obrazovanje čije redovne aktivnosti uključuju sudjelujovanje u praćenju, unapređivanju i razvoju odgoja i obrazovanja u području školovanja djece hrvatskih građana u inozemstvu.
Na svečanom otvaranju ovog međunarodnog skupa koji je okupio sedamdesetak učitelja, nastavnika i odgojitelja bili su: ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, savjetnica predstojnice Državnog ureda za Hrvate izvan RH Ivana Goranić, zamjenica gradonačelnika Malog Lošinja Ana Kučić, ravnateljice dječjeg vrtića, osnovne i srednje škole na Malom Lošinju Tanja Perić, Olivela Franko i Jelena Bralić.

Tijekom šest dana trajanja stručnog skupa izmjenjivali su se kvalitetni predavači i voditelji radionica, sveučilišni profesori, učitelji i nastavnici iz osnovnih i srednjih škola te savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje. Članovi folklornog ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO u nekoliko radionica naučili su sudionike osnovnim koracima brojnih hrvatskih tradicijskih plesova. Uz učenje o strategijama poučavanja djece i mladih na hrvatskome jeziku u sklopu ovog stručnog usavršavanja organizirana je i terenska nastava prilikom koje su sudionici pobliže upoznali kulturnu baštinu Osora, Valuna i Cresa.
Voditeljica ovoga izvanredno dobro organiziranog i uspješnog skupa, pomoćnica ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje, Tihana Radojčić nije krila zadovoljstvo gostoprimstvom koje je Mali Lošinj pokazao, a posebno Srednja škola Ambroza Haračića, Turistička zajednica Grada Malog Lošinja, Dječji vrtić Cvrčak te Folklorna skupina Manfrina koji su i sudjelovali u programu skupa.
Među učiteljima, nastavnicima i odgojiteljima koji su došli u Mali Lošinj iz Austrije, BiH, Italije, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Srbije, Švedske bila je i Ana Šarčević, voditeljica hrvatske nastave u Crnoj Gori.
Audio: Božo Skoko

Audio: Tihana Radojčić