PRČANJSKA PAŠTICADA

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 24. veljače 2013. - 11:47
Autor: 

Tradicionalna večera prčanjska pašticada održana je u subotu u „Domu slobode“ samo za mještane (muškarce) bez žena. ”Pašticada”je jedinstvena manifestacija na ovim prostorima, koja se organizira preko šezdeset godina kažu nam mještani. Po tradiciji prije večere pročitano je suđenje ovogodišnjem krivcu za sve probleme i nedaće Prčanjana, posebno komunalne, Kagarelu Rupenkoviću Portamerdi, zvanom Funjom, koji ove godine nije spaljen zbog kiše. U optužbi se navodi, da je kriv jer je “po ko zna koji put raskopao ovu “diku” od magistrale i time potpuno izolovao Prčanjane od ostaloga svijeta”. Pročitan je i Testament prčanjskog krnevala, koji govori o svim problemima koji su zadesili mještane u protekloj godini.

Predsjednik NVO “Bope” Zvonko Usanović i predsjednik prčanjske Mjesne zajednice Zoran Brguljan izrazili su zadovoljstvo velikim brojem domaćina koji su se odazvali “Pašticadi”, koji su uživali u dobroj hrani, zabavi, glazbi i vinu, naravno kako tradicija nalaže bez žena.
„Pašticada“ je dio tradicije mjesta ne zna se kad je tačno počelo, ali zna se da su pomorski kapetani u prošlosti ovaj običaj donijeli iz Venecije, koja je bila centar karnevalskih svečanosti. Nekada su nakon spaljivanja karnevala na prčanjskom mulu, svečanu večeru uz paštu i njoke mještani pripremali jedan kod drugoga, po kućama, a u novije doba to je preraslo u zajedničku zabavu u Domu slobode. Jedan od kurioziteta je svkako da svečanoj večeri „Pašticadi“ prisustvuju samo muške glave bez prisustva žena, mada su dame bile neizbježne kada je trebalo pripremati pašticadu, što potvrđuju i naši snimci.
Stari običaj su obnovili članovi KUD „Napredak“ 1975. godine, koji se nastavio do današnjih dana sa jednom pauzom ratne 1991.god.
Više u našoj foto galeriji.