PROJEKAT „VRHOVI BALKANA“ UŠAO U FINALNI IZBOR WTTC-A

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 28. siječnja 2013. - 11:36
Autor: 

Turistički projekat „Vrhovi Balkana“ koji se realizuje na  tromeđi Crne Gore, Albanije i Kosova ušao je u finale, među top 3 kandidata za  nagradu Svjetskog savjeta za turizam i putovanja (WTTC) turizam za budućnost „Tourism for Tomorrow Awards“.
Nagrada se dodjeljuje iz oblasti najuspješnije implementacije održivih vidova turizma na nivou destinacije. Projekat koji zajedno sprovode Crna Gora, Albanija i Kosovo, pod pokroviteljstvom ORF-a (Otvorenog regionalnog Fonda za spoljnu trgovinu) finansiran od njemačke Vlade, a implementiran od strane GIZ-a, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Nacionalne turističke organizacija i Opštine Plav, koji su partneri su sa crnogorske strane.

Finalisti, pored projekta „Vrhovi Balkana“, su i singapurska „Sentosa Development Corporation“ i projekat Turističkog savjeta Butana.
Projekat stvara osnovu za turističku valorizaciju prostora u graničnom trouglu Albanije, Kosova i Crne Gore kao jedinstvene turističke destinacije. Turisti mogu uživati u najljepšim planinarskim rutama, prirodnimatrakicjama i zaostavštini različitih kultura.
Projekat je prepoznao i uspostavio centralnu planinarsku stazu “Vrhovi Balkana”, koja povezuje sela iz sve tri države. Dužina staze je 192 km, staza je markirana, postavljana je signalizacija, urađen je vodič za stazu i mapa staze. U cilju zajedničke promocije regiona i održavanja staze, definisani su opšti standardi.
Dogovorena je i procedura prelaska granice za turiste van zvaničnih graničnih prelaza, a uspostavljen je  i sistem sigurnosti na planinama.
Podsjećamo da je Crna Gora u kategoriji Upravljanje destinacijom i 2011. god. bila finalista za ovu prestižnu nagradu. Pobjednik će biti proglašen na godišnjem samitu WTTC-a, u travnju u Abu Dabiju.