U ČAST ZAGOVORNIKA S MULA

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 18. studenog 2012. - 15:06
Autor: 

Jučer je u dobrotskoj crkvi sv. Eustahija održan susret posvećen Bl. Graciji iz Mula, u okviru II. dana bokeljskih svetaca i blaženika u Godini vjere. Sv. Misu i homiliju uz koncelebraciju svećenika Kotorske biskupije održao je promotor kulta bl. Gracija, prečasni don Pavao Medač. U uvodnom nagovoru predslavitelj je istakao da sv. Euharistiju na čast bl. Gracije slavimo kao zahvalu nakon velikoga dana za hrvatski narod, te za mir i napredak.

„Prije 750 godina na padini Vrmca, nasuprot Kotora, u naselju Muo, mještani su sagradili crkvu i posvetili ju sv. Kuzmi i Damjanu te sv. Elizabeti Ugarskoj. Blaženi Gracija koji je tu rođen i kršten 27. studenoga 1438. godine tijekom svoga odrastanja slušao o svetim liječnicima s Istoka iz III. st. te o sv. Elizabeti, sa Zapada iz XIII. st. i njima se za pomoć molio. Oni koji su nesebično pomagali siromašne i bolesne bili su mu primjer za život. Na njihovim se životima nadahnjivao te se i on oduševio za isto životno poslanje – primio je istu karizmu. Njegov je sav život bio ljubav, davao je cijeloga sebe za druge a to može samo onaj tko je posve slobodan od toga, hoće li nešto od drugoga dobiti za uzvrat. Svatko od nas je drugačiji, ima svoje poglede, svoje planove i interese, no svetost je univerzalna. Svatko u svetom čovjeku može naći nešto svoje kao poveznicu za svoj život i svakodnevicu te slijedeći tu poveznicu on kroči sigurnim putem stazama Života.", istakao je don Pavao Medač.
Nebrojeno puta je Bl. Gracija bio pomoćnik u pomorskim nesrećama, u ozdravljenjima od raznih teških bolesti pluća, dišnih putova i grla ili drugih vitalnih organa, posrednik u pronalaženju pitke vode za sušnih vremena, pomiritelj onih u svađi i osobito liječnik bračne ljubavi. I danas se događaju i pamte čuda spasenja bilo na moru ili na kopnu, oslobođenja i ozdravljenja po Zagovorniku s Mula. S osobitim ponosom pamte ribari jedno Gracijevo posredništvo u ribolovu. Nakon tri dana neuspješnog pokušavanja, ribari su s molitvom bl. Graciji usprkos svake nade pošli na more i vratili se sa nezapamćenim ulovom od 6000 palamida, što se dogodilo trećega dana trodnevnog slavlja na čast blaženika i nikad prije ni poslije u Boki nije zabilježen toliki ulov te vrste ribe.
Prečasni don Pavao Medač je podsjetio na riječi Evanđelja: „Ne boj se stado malo" te ohrabrivši nazočne vjernike da se otvore ponudi vjere posebno sada u Godini vjere te da pronađu radost da žive sveto po primjerima naših svetaca.
Nakon sv. Mise vjerni puk je otpjevao himan bl. Gracije, a potom je uslijedio umjetnički program pod vodstvom prof. Andree Orlando. Tom prigodom nastupila je klapa Jadran iz Tivta i prof. Nada Baldić.