PJEŠAČKI DAN KOTOR - LOVĆEN - KOTOR

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 08. listopada 2012. - 10:47
Autor: 

Jučer je, u organizaciji Planinarskog kluba Vjeverica, održan Pješački dan Kotor - Lovćen - Kotor, na kojem je bilo oko 350 sudionika. Ovaj športsko - rekreativni događaj bio je podijeljen u tri jakosne skupine. Prva, "Rekreativna tura Praćište", bila je najkraća po trajanju, a njena najvisočija točka se nalazi na 500 m nadmorske visine. U njoj su sudjelovali, njih oko 30 rekreativaca, s najmanjom razinom fizičke spremnosti. Druga etapa je bila zahtjevnija. Riječ je o polumaratonu, tj. o pješačkoj turi Krstac, koja se nalazi na 948 m nadmorske visine. Oko 150 planinara i entuzijasta odlučilo se za pješačenje do Krstaca.

Za one najspreminje, a bilo ih je oko 170, organiziran je maraton od Kotora do Njegoševog mauzoleja, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1657 m. Pobjednik ovogodišnjeg maratona je Janko Gardović, član Planinarskog kluba Subra, iz Herceg Novoga. On je ostvario sjajan rezultat, doslovce pretrčeći cijelokupnu dionicu od Kotor do Lovćena i nazad, za samo 3 h i 5 min. Drugi je bio, također član Subre, Darko Vidaković, a treću poziciju, u najtežoj disciplini, zauzeo je Filip Krgović, iz Podgorice. U ženskoj konkurenciji najbolja na maratonu bila je članica Planinarskog kluba Vjeverica, Aleksandra Zečević, koja je ostvarila vrijeme od 6 h i 45 min.
Najmlađi sudionik Pješačkog dana bio je Vedran Bulatović, koji ima samo deset mjeseci. Da planinarenje nije rezervirano samo za muškarce, govori i to da je žena bilo skoro isti broj koliko i pripadnika suprotnoga pola.
Može se reći da je ova pješačka manifestacija u potpunosti uspjela. Uz izvanrednu organizaciju domaćina, priroda je posjetiteljima pružila neponovljiv ugođaj. Prekrasni ambijent i nepredvidljivost strmih staza, izazivao je adrenalinsku reakciju planinara i svih, koji se takvi smatraju. Naporno pješačenje nagrađivalo je posjetitelje jedinstvenim pejzažima, motivirajući ih da ne odustaju, da idu do kraja.
Ekipa radio postaje Dux uistini je uživala s "vjevericama", a našim fotografijama možete vidjeti neponovljive prizore, koje samo Boka može priuštiti. Neka Vam budu poticaj da u narednim akcijama kotorskih planinara budete i Vi dio ove lijepe priče.