Objavljena zbirka priča Dimitrija Popovića "Kratak život odrubljene glave"

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 12. svibnja 2022. - 11:59
Autor: 

Slikar, kipar, grafičar i pisac Dimitrije Popović svoju je crtačku i slikarsku vještinu preslikao u knjigu "Kratak život odrubljene glave", snažnu, meditativnu i uznemirujuću zbirku priča o ljepoti i tragičnosti života, umjetnosti i smrti objavljenu u izdanju Mozaika knjiga.

Kako se ističe u najavi, knjiga objedinjuje četiri priče ovog vrhunskog slikara i poznatog književnika koje se međusobno razlikuju, ali ih povezuje autorski rukopis i promišljanje o tankom bridu prirode i nadprirode.

Priče su formirane kao pripovjedna kronika, uglavnom anonimusa koji život ili promatraju ili nad njim provode eksperimentalne metode. Često senzualna i neobična, zbirka "Kratak život odrubljene glave" suočava nas s velikom ljepotom i tragičnošću života, umjetnosti i smrti, ističu iz Mozaika knjiga.

Slikar, kipar, grafičar i pisac Dimitrije Popović (1951.) dosad je priredio 70-ak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu te sudjelovao na više od tristo grupnih. Dobitnik je tridesetak domaćih i međunarodnih nagrada za likovnu umjetnost i književnost, a o djelu Dimitrija Popovića do sada je objavljeno trinaest monografija te snimljeno petnaest dokumentarnih filmova.

Objavio je dosad knjige "Veronikin rubac" (1996.), "Smrt u slikarstvu" (2001.), "Priče iz Arkadije" (2005.), "Corpus Mysticum" (2007.), "Raspeće strasti" (2008.), "Blud i svetost" (2010.), "Smrt Danila Kiša" (2011.), "Luča Njegoševe noći" (Zagreb, 2012.), "Proces Kafkinoga Preobražaja" (2013.), "Ljubičasto ogledalo" (2015.), "Eros, krv i svetost" (2017.), "Uokvirene riječi" i "Labirinti sjećanja" (2018.), "Mit o ženi" (2020.), "Likovni zapisi u doba korone" (2021.) te "Slikarstvo i mržnja" (2022.). Član je Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, Ruske akademije književnosti, Slavenske akademije književnosti i umjetnosti (Bugarska), Crnogorskog PEN centra, Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva pisaca.