Hendlova heroina u crkvi sv.Eustahija

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 31. srpnja 2015. - 10:39

Samo je operska heroina poput Katarine Jovanović sopranistice iz Beograda uz pratnju festivalskog orkestra KotorArta-a na čijem čelu je bio dirigent Nikolaj Lalov, mogla sinoć držati koncert i pažnju uz salve aplauza prepune i pretople crkve Sv. Eustahija u Dobroti.

Koncert pod nazivom “Hendlove Heroine”  u okviru Don Brankovih dana muzike, ovogodišnjeg KotorArta, bio je prava muzička poslastica u izuzetno otežanim uslovima visoke temperature sa ventulama i programom za hlađenje u rukama brojne kotorske publike i gostiju.

A imalo je rašta izdržati, baš kao što je kako nam je kazala umjetnica, na momente neprijatno, a opet osjećate se tako da vam ne smije biti neprijatno, jer je koncert na takvom mjestu i tumači takvu muziku.

“Velika vrućina, a onda se nekako preživi sve i nađe snaga za posljednju ariju koju sam furiozno završila“, kazala je Katarina Jovanović za Skala radio.

Ona je sve komplimente uputila maestru Nikolaju Lalovu.

Što se tiče repertoara u pitanju su dvije heroine i dva heroja, ljudi jakog karaktera, ratnice i ratnici, čarobnice, kraljice koje imaju štoštada kažu u ovom starom i novom svijetu.

Zato Hendl ostaje i zauvijek će ostati toliko slušan, igran i voljen, poručila je umjetnica.

Sopran Katarine Jovanović je zvonio, a njena energija u furioznim djelovima arija činila je da se zaboravi vrućina i uživa u koncertu.