Predstavljanje izložbenog projekta "Od Krka do Kotora: Ivan Volarić - Piturić"

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 18. listopada 2018. - 9:15

Kao rezultat suradnje Centra za kulturu Grada Krka, Biskupije Krk, Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru i Općinske javne ustanove Muzeji Kotor, u Galeriji Solidarnosti u Kotoru, 19. listopada 2018. godine, s početkom u 20.00 sati, otvara se izložba Od Krka do Kotora: Ivan Volarić Piturić, posvećena životu i djelu javnosti uglavnom nepoznatog otočnog slikara i dekoratera Ivana Volarića.

Još 2015. godine, kao jedan od eksponata u krčkoj Galeriji Decumanus bio je izložen portret nepoznate žene Ivana Volarića iz fundusa Pomorskom muzeja Crne Gore u Kotoru. Tako se i nametnula priča o autoru čiji je opus, unatoč monumentalnosti, danas uglavnom zaboravljen, s time da je na otoku Krku, ali i duž Boke kotorske razasuta najznačajnija količina njegovih radova. Predlažući nove projekte kojima bi gradovi Krk i Kotor i nadalje njegovali svoje višegodišnje prijateljstvo, prihvaćen je upravo zajednički angažman na prvom izložbenom predstavljanju slikara-dekoratera Ivana Volarića (1873. – 1948.), zvanog Šišujić, Šešuja i Piturić, a rođenog u Vrbniku.

No, kako je Volarićev život bio uglavnom neistražen, a djelo slabo sistematizirano, moralo se krenuti s prikupljanjem i obradom građe što je naposljetku rezultiralo upravo najavljenom kotorskom izložbom za kojom će naredne godine, kao nastavak projekta, uslijediti i izložba u Krku. Krčki dio ove zanimljive priče, kao što je prethodno istaknuto, zajednički su iznjedrili Centar za kulturu Grada Krka i Biskupija Krk, dok je bokeljski segment povjeren Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru i Općinskoj javnoj ustanovi Muzeji Kotor. Prema tome, građu je ne samo na otoku Krku, već, također, Cresu i Lošinju, istražio Franjo Velčić koji se već duže bavi životom ovog danas zaboravljenog krčkog majstora, dok je valorizacija Volarićevog opusa na području Boke kotorske povjerena tamošnjim kustosicama Radojki Abramović i Maji Mihaliček.

Izložbom koja se uskoro otvara u Galeriji Solidarnost tako će se premijerno predstaviti krčki dio opusa Ivana Volarića, i to uglavnom posredstvom fotografske dokumentacije njegovog zidnog i dekorativnog slikarstva pronađenog u interijerima mnogobrojnih otočnih crkava i kapela, od Omišlja, Njivica i Malinske, preko Dobrinja, Gostinjca i Vrbnika, pa sve do Vrha i Baške, iako će dijelom postava biti i dva originala: oltarna slika Bogorodice sa sv. Martinom iz crkve sv. Martina biskupa u Gostinjscu, kao i portret Luke Turata u (privatnom) vlasništvu obitelji Bašić. Izložbu će pratiti i bogato opremljen katalog s tekstom Franje Velčića koji donosi pregled Volarićevih radova na Krku, Cresu i Lošinju, kojem je pridružen i prilog o dubrovačkoj slikarskoj ostavštini krčkog majstora iz pera Sanje Žaje Vrbice.

Ovim projektom, koji naredne godine, pod geslom Od Kotora do Krka: Ivan Volarić Piturić, donosi predstavljanje bokeljskog opusa Ivana Volarića u gradu Krku, osvjetljava se dosad posve zanemaren segment nacionalne slikarske baštine, što je posve u skladu s ciljevima postavljenim u sklopu još uvijek aktualne inicijative Europska godina kulturne baštine! Podršku projektu, uz inicijatore, zasad su pružili: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture Crne Gore, Grad Krk, Općina Kotor, Turistička zajednica Grada Krka, Općina Malinska-Dubašnica, Općina Punat i Općina Omišalj.