Izložba Igračka u srcu u HMI

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 04. prosinca 2018. - 8:24

Hrvatska matica iseljenika u suradnji s Hrvatskom školom Boston (SAD) i Zakladom hrvatskih studija Sydney (Australija), pokrenula je multimedijalni projekt Igračka u srcu inspiriran hrvatskom tradicijskom kulturom. U Zagrebu će tim povodom 4. prosinca otvoriti istoimenu multimedijalnu izložbu.

Riječ je o projektu međunarodne kulturne suradnje s hrvatskim školama, katoličkim misijama, društvima i udrugama te drugim relevantnim institucijama izvan Republike Hrvatske s ciljem poticanja i razvoja kreativnosti djece i mladih uz učenje i promociju hrvatske tradicijske kulture, njegovanja hrvatskoga jezika, međusobnog povezivanja i umrežavanja te povezivanja s domovinom Hrvatskom.

Namjera je bila da učitelji ili voditelji u hrvatskim školama izvan Hrvatske, kao i roditelji, bake i djedovi,  poticajno i kreativno približe najmlađima bogatu hrvatsku tradicijsku baštinu, sami se prisjete svoga djetinjstva i starih hrvatskih običaja svoga zavičajnog kraja. U natječaju koji se provodio od ožujka do rujna sudjelovalo je više od dvije stotine djece i četrdesetak mentora iz Australije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Italije, SAD-a, Srbije, Švedske i Njemačke.

Završna svečanost projekta je multimedijalna izložba pobjedničkih radova koja će se održati 4. prosinca u zgradi Hrvatske matice iseljenika. Radovi u četirima kategorijama (likovnoj, fotografiji, multimediji i literarnoj), radovi suradničkih škola iz Hrvatske te polaznika Male škole hrvatskoga jezika i kulture uz prikaz fotografija autentičnih drvenih igračaka iz Etnografskoga muzeja u Zagrebu, stvorit će jedinstvenu multimedijalnu priču.

Uz sudjelovanje mladih hrvatskih dizajnera Studija dizajna pri Arhitektonskome fakultetu u Zagrebu povezat će se prošlost, sadašnjost i budućnost te prikazati krug stvaranja od tradicije, preko današnje interpretacije dječjim stvaralaštvom do dizajnerske interpretacije.

Program će započeti u 12 sati radionicama HAI – Hrvatske autentične igračke i Drvu u čast te se nastaviti svečanim otvorenjem izložbe i proglašenjem najboljih radova u 13 sati. Na otvorenje izložbe dolaze djeca iz Bačkog Monoštora (Vojvodina), Vira, Ljubuškog, Čitluka i Sovića (BiH), Bregane, Škabrnje te zagrebačkih škola.

Projekt je u natječajnoj provedbi pokazao veliko zanimanje među Hrvatima u iseljeništvu, manjinama i BiH te na poseban način – igračkom koju je postavio u srca - povezao nekoliko naraštaja, umrežio hrvatske sredine diljem svijeta i pridonio očuvanju nacionalnoga identiteta. Ljepota dječjeg izričaja i sačuvanih sjećanja djetinjstva roditelja i nastavnika, daleko od domovine krasit će toga dana prostore Hrvatske matice iseljenika stvarajući jedinstvenu multimedijalnu izložbu.

(Ivana Rora)