Generalna proba uoči otvaranja Igara

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 10. srpnja 2016. - 9:23

Na generalnoj probi svečanog otvaranja 67. Dubrovačkih ljetnih igara nije bilo prekida niti zaustavljanja. Uz blago kašnjenje svi su se prpremili na svojim pozicijama te je pjevanjem himne naznačen početak. Dubrovačka publika ove je godine bila vrlo blaga, s tribina je bilo zvižduka, ali nitko nije bacao pomadore niti su se mogli vidjeti transparenti s porukama umjetničkom vodstvu. Dok je pri izlaženju maestra i intendanta Mladen Tarbuka između pljeska bilo i zvižduka, argentinski tenor José Cura pozdravljen je gromoglasnim pljeskom. Pokazao se kao vrlo opušten, tijekom pjevanja komunicira s publikom, simpatično koketira, ali pokazao je i svu snagu svoga glasa. Na sceni su prikazani dijeovi iz predstava koje su na repertoaru ovogodišnjih Igara: Othello, Kafetarija, Antigona i Dubrovačka trilogija. 

Program ceremonije Svečanog otvorenja izvest će se prema scenariju Mani Gotovac i u režiji Ivana Miladinova. Nikola Baće, prošlogodišnji dobitnik Orlanda, s pravog je Orlanda vodio kroz program. 

Nastupili su glumci: Dragan Despot, Boris Svrtan, Doris Šarić Kukuljica, Nikša Butijer, Pjer Meničanin, Anđela Ramljak, Anja Đurinović i Olga Pakalović. Na generalnoj je nastupio i Folklorni ansambl Linđo koji slavi svojih 50 ljeta na Igrama, Kazališna družina Kolarin, Baletni odjel Umjetničke škole „Luke Sorkočevića“, Plesni studio „Lazareti“. Glazbu će izvoditi Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije uz Akademski zbor „Ivan Goran Kovačić“, Dubrovački komorni zbor i Zbor Libertas. Uz Curu, pjevali su tenor Cristian Suriani te sopranistice Ilijana Korać Teklić i Linda Ballova,koja će uz maestra Curu nastupiti i sutradan, 11. srpnja na gala koncertu.   

Despot je ulozi Othella iznio mrtvu Desdemonu/Anja Đurinović te njezino tijelo položio podno Orlandovih nogu. Potom su došli po njezino tijelo i odnijeli ga, a komentar s publike "U frižider" bacio je tribine u smijeh.