Vuksanović: Za očekivati je da se opet kreira neka nova hrvatska stranka koja bi bila lojalna sadašnjoj parlamentarnoj većini i glasače privela na oltar "srpskog sveta"

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 04. kolovoza 2024. - 10:01
Autor: 

"Mi smo stranka koja se vodi principima i načelima, ne ovim lukrativnim motivima i shvatamo da su nas građani birali upravo zbog toga, a ne da bi one koji su nam dali povjerenje priveli na oltar 'srpskog sveta'", kazao je za TV E Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative.

Naravno, dodao je Vuksanović, kod onih koji upravljaju državom to rađa određena nezadovoljstva.

"Sad traže kompromitaciju i mene i HGI, ali to je uzalud i za očekivati je u perspektivi da se kreira neka hrvatska stranka koja bi bila lojalna tome o čemu mi sad govorimo i koja bi lako uskočila u to kolo.

Nedavno mi je jedan kolega iz Skupštine kazao: 'Opet ćemo mi formirati jednu hrvatsku stranku koja će nam biti lojalna'", otkriva Vuksanović, uz opasku da će kreatorima sljedeći put "biti potrebno da potroše mnogo više glasova".

"Mi smo komotni u opoziciji, mi smo pokazali da se isplati biti principijelan. Ja sam 2006. godine glasao za crnogorsku nezavisnost ne da bi mi neko bio zahvalan, nego da bih živio u svojoj kući", poručuje Vuksanović. 

Prema njegovim riječima, mnogi vlast doživljaju kao važan resurs i rade sve da osiguraju što bolje pozicije za unaprijed pripremljenu izbornu trku.

“Imaćemo pet potpredsjednika Skupštine, ali šta je pet potpredsjednika Skupštine ako imamo sedam potpredsjednika Vlade Crne Gore. Djeluje simpatično i ova inicijativa od NVO 35mm, koja je kandidovala Crnu Goru za Ginisovu knjigu rekorda. Po svemu sudeći da su bili malo strpljiviji Crna Gora bi imala još realnije šanse da  zabilježi i da ostvari jedan takav rekord, jer vidimo da sistem samo raste”, dodao je Vuksanović.

Sistem se, kako kaže, širi, otvaraju se nova i nepotrebna potpredsjednička i zamjenička mjesta, ne bi li se zadovoljili apetiti političara i smirilo potencijalno nezadovoljstvo konstituenata vlasti.

“Vidimo da nema principa. Neko je dobro kazao da treba održati minut šutnje za principe. Ja bih rekao ne minut, nego mnogo više. Za mene je politika, prije svega, predstavljanje principa i ideološkog sadržaja, a ovdje su očigledno samo goli interesi, zbog kojih se žrtvuje i ideologija i principi. Ako promatramo ovu Vladu, ne znam koja bi to bila tema na kojoj bi ta Vlada pukla. Znamo što je sve bilo predmet sporenja mnogih konstituenata u ovoj vlasti, to očigledno više nije barijera za skok u samu izvršnu i svaku drugu vlast. Jedino što bi nas moglo dovesti do novih izbora je ekonomska kriza, odnosno da sadašnja garnitura ne uspije da se zaduži kod međunarodnih partnera, i da to dovede do određenih neslaganja i revolta”, istakao je Vuksanović.
 
“Rezolucija o Jasenovcu, kao kratkoročna provokacija”

Komentarišući reakciju hrvatskih vlasti, prema crnogorskim zvaničnicima, Vuksanović je podsjetio da je reakcija stigla mjesec nakon usvajanja Rezolucije o Jasenovcu, Mauthausenu i Dachau, u Skupštini Crne Gore, te je, kako kaže, lišena bilo kakve frustracije i nervoze.

“A oni koji su inicirali donošenje Rezolucije o Jasenovcu, nijesu do dana današnjeg potpisali tu istu Rezoluciju, jer nje nema u pravnom prometu Crne Gore. Toliko koliko je njima značajno sve što se desilo u Jasenovcu. To je služilo za jednu kratkoročnu provokaciju, koja će imati dugoročne posljedice”, smatra on.

Mnogi danas, dodao je Vuksanović, ne shvataju da Republika Hrvatska nije ista ona država kada su išli na nju tenkovima, i kada je bila ranjena ratom.

“Danas je to jedna savremena zemlja sa značajnim međunarodnim kredibilitetom, koja je uvijek partnerski pristupala Crnoj Gori. Cilj je da se u Crnoj Gori zatvore svi prozori, da ostave prozor samo ka jednom svijetu ili svetu, a ja bih rekao polusvijetu”, zaključio je on.

Izvor Antena M