Upućena dodatna pomoć za stanovnike Hrvatske pogođene potresom

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 01. veljače 2021. - 12:36
Autor: 

Akcija prikupljanja pomoći i dalje traje

Crveni krst Crne Gore je danas uputio dodatnu pomoć za stanovnike Hrvatske pogođene nedavnim zemljotresom. Ona se sastoji od grijalica - 500 komada, kuvala za vodu - 500 komada, produžnog kabla - 100 komada, čizama - 220 komada, plastičnih komoda, najlon folije, deterdženta za veš.

Ukupna procijenjena vrijednost donacije je preko 17000 eura, a pored Crvenog krsta Crne Gore, u obezbjeđivanje potrebnih artikala se uključio i tradicionalni donator Crvenog krsta porodica Glendžo, koja je izvršila nabavku grijalica i kuvala za vodu, kao i kompanija Tekom, koja je donirala produžne kablove. Pomoć će biti dopremljena u prihvatni centar Hrvatskog Crvenog križa u Petrinji. 

Danas je za Hrvatsku otputovala i delegacija Crvenog krsta Crne Gore, na čelu sa generalnom sekretarkom Jelenom Dubak, koja će se u Petrinji sresti sa predstavnicima Hrvatskog Crvenog križa. To će biti prilika da dva nacionalna društva porazgovaraju o dosadašnjem djelovanju i potrebama za pružanje podrške u narednom periodu.

"I ovu donaciju smo smo realizovali u saradnji i komunikaciji sa kolegama iz Hrvatskog Crvenog križa koji su nam sugerisali koja im je vrsta pomoći potrebna, s obzirom na trenutnu situaciju. Podsjećamo da smo sličnu akciju sproveli prije desetak dana, kada je u Hrvatsku upućena pomoć, ukupne vrijednosti od preko 30000 eura. Posebno smo zahvalni našim partnerima, porodici Glendžo i kompaniji Tekom, koji su nam pružili podršku da obezbijedimo za ugroženo stanovništvo ono što je najneophodnije", saopšteno je iz Crvenog krsta Crne Gore.

Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca je objavila apel za pružanje podrške Hrvatskom Crvenom križu, u iznosu od 6,2 miliona CHF (švajcarskih franaka). To je procjena sredstava potrebnih Hrvatskom Crvenom križu da pruži podršku za oko 80000 osoba za period od godinu dana. Djelovanje će prvenstveno biti usmjereno na podršku smještaju, humanitarnu asistenciju, odgovor na osnovne potrebe. 

"Podsjećamo da je najefikasnije podršku pružiti putem finansijskih donacija, jer su novčana sredstva najpotrebija za dugoročno saniranje posljedica zemljotresa. Tako smo odlučili da prikupljanje pomoći putem žiro računa i SMS-a nastavimo i tokom februara mjeseca. Zahvaljujemo se građanima, privrednim i drugim subjektima, organizacijama i svima koji su na ove načine dali svoj doprinos. Do sada je na račun Crvenog krsta Crne Gore uplaćeno 51 747,68 eura. Pozivamo sve koji su u mogućnosti da pomognu, a to do sada nisu učinili, da se uključe. Broj žiro računa na koji se može izvršiti uplata je 520-5188-31, kod Hipotekarne banke. Pored uplate na žiro račun, donacije se mogu ostvariti i slanjem SMS-a na broj 15888 (cijena poruke je 1 euro, a porukamože biti bilo koje sadržine). Prikupljena sredstva će biti proslijeđena Hrvatskom Crvenom križu, koji je od početka aktivan u pružanju pomoći ugroženom stanovništvu, i konstantno prisutan na terenu" - naveli su  iz Crvenog krsta.

 Autor: ckcg.me