Priznat i doprinos hrvatskog naroda

Time to read
3 minutes
Read so far

Nedjelja, 01. travnja 2018. - 14:58

Prenosimo vam tekst iz Pobjede od 31.3.2018. u vezi Bokeljske mornarice.

Uvažene preporuke zastupnik Hrvatske građanske inicijative u crnogorskom parlamentu Adrijan Vuksanović kazao je za Pobjedu da su Ministarstvo kulture i Vlada u nominacionom dosjeu uvažili preporuke hrvatske zajednice. - Riječ je o spominjanju kulta Svetog Tripuna, katolika i nemjerljivog doprinosa Hrvata stvaranju i očuvanju ove jako, za sve nas, važne institucije. To je uvaženo i na taj način Crna Gora je pokazala da je to zemlja koja poštuje manjinska prava, a njene manjine, poštujući svoj identitet i njegujući sve ono što ih određuje kao manjine, dodatno jačaju državni i svaki drugi subjektivitet Crne Gore – kazao je Vuksanović

U nominacionom listu, između ostalog, navodi se da je Bokeljska mornarica kulturno dobro države Crne Gore, koju baštine dominantno katolici, Hrvati, a zatim i Crnogorci i pripadnici ostalih nacionalnosti na prostoru Boke kotorske
Hrvatska građanska inicijativa izrazila je zadovoljstvo zbog postignutog dogovora sa Ministarstvom kulture Crne Gore u vezi sa nominacijom Bokeljske mornarice za Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva. To je, kako ističu iz HGI, u skladu sa vrijednostima multikulturalnosti, za koje se zalažu i koje afirmišu.
- Nakon višemjesečnog rada na ovom dokumentu, uvažene su istorijske činjenice i presudan doprinos Hrvata u stvaranju i očuvanju ove, za sve nas, važne institucije. Pokazali smo, u duhu zajedništva, kako se ulažu dodatni napori i dolazi do rješenja - navodi se u saopštenju HGI.
POŠTOVANJE PRAVA Ovim dokumentom, kako se ističe, Crna Gora se predstavlja pred svijetom kao zemlja koja poštuje i njeguje prava manjinskih naroda, a njene manjine, čuvajući svoje identitetske odrednice, jačaju državni subjektivitet Crne Gore.
U nominacionom listu, između ostalog, navodi se da je Bokeljska mornarica kulturno dobro države Crne Gore, koju baštine dominantno katolici, Hrvati, a zatim i Crnogorci i pripadnici ostalih nacionalnosti na prostoru Boke kotorske, koji su sudjelovali u njenom očuvanju.
- Na ovaj način prvi put je i u službenom dokumentu Crne Gore priznat dominantan doprinos hrvatskog naroda u stoljetnom stvaranju i njegovanju nematerijalnog blaga. Neka se Crna Gora predstavlja pred svijetom s Bokeljskom mornaricom i drugim kulturnim blagom koje su stvarali i očuvali Hrvati. Danas smo potvrdili autentičnost našeg predizbornog slogana „Hrvatsko srce za Crnu Goru", a to znači i „Hrvatska kultura za Crnu Goru" - navodi se u saopštenju HGI.
Priprema Nominacionog dosjea za upis Bokeljske mornarice na Uneskovu listu počela je u martu prošle godine, kada je formirana radna grupa. U pripremu je bila uključena i lokalna zajednica. Dosje će biti predat do kraja marta 2018. godine, nakon čega slijedi faza evaluacije od nadležnih Unesko tijela, koja traje do dvije godine od datuma predaje dokumenta.
Posljednjih mjeseci hrvatska javnost dostaje oštro reagovala na činjenicu da Crna Gora samostalno priprema nominacioni dosje. Pojedini hrvatski zvaničnici, ali i znatan broj kulturnih radnika, često su isticali da je Mornarica kulturno dobro prije svega Hrvata u Boki. Rasprava na ovu temu preselila se i u hrvatski Sabor i crnogorsku Skupštinu.
SVOJATANJE
U nedavnom autorskom tekstu za Pobjedu, koji je potpisao Admiralat i Upravni odbor Bokeljske mornarice, istaknuto je da svojatanje Mornarice proizilazi iz nepoznavanja njene istorije, statuta i obimne naučne i stručne literature na tu temu.
- Zajednička kandidatura Mornarice za Unesko od strane Crne Gore i Hrvatske nije bila moguća prije svega zato što nije bilo bilo kakve zvanične inicijative Hrvatske prema Crnoj Gori u vezi zajedničke kandidature, tako da je Crna Gora samostalno ušla u taj proces. Mornarica, takođe, u toku istorije nije postojala na teritoriji današnje Hrvatske, izuzev u kratkom periodu poslije 1974. godine, a podružnice u Hrvatskoj odvojile su se od Matice 1991. godine i nijesu više sa njom u jedinstvu - istaknuto je u tekstu.
Iz Admiralata i Upravnog odbora napomenuli su da tokom cijele istorije Mornarica nikada u svome imenu nije imala nacionalni ili etnički predznak.
- Nju su činili pripadnici raznih entičkih grupa, a ne postoje podaci o njenom etničkom sastavu koji mogu biti argument o predominaciji jedne etničke grupe. Kulturne vrijednosti, posebno kada su u njihovom stvaranju učestvovali pripadnici raznih naroda i država, trebalo bi da budu elemenat njihovog spajanje i saradnje, a ne kontroverzija i sukoba. Kada Mornarica, kao što se nadamo, bude proglašena svjetskom kulturnom baštinom, onda će ona pripadati svima, uključujući Hrvate, Srbe, Italijane, Grke, Austrijance i druge, koji su joj u raznim periodima i u raznoj mjeri dali doprinos - ističe se u tekstu.
Na sajtu Bokeljske mornarice navodi se daje, prema tradiciji, osnovana 809. godine i najstarija je postojeća pomorska organizacija na svijetu. Poslije Crkve, najstarija je postojeća institucija Boke, Crne Gore i regiona.

Sbutega Ustupci crnogorske Vlade HGI-u i Hrvatskoj

Admiral Bokeljske mornarice Antun Sbugeta izjavio je juče za Pobjedu da je Mornarica izuzetno zadovoljna imajući u vidu da je inicijativa za nominaciju pokrenuta prije 11 godina.
- Već godinu dana se radilo intenzivno na dosjeu i konačno smo došli do rezultata - kazao je Sbutega.
Podsjetio je da je posljednih mjeseci „rad na kandidaturi izazvao neuobičajeno medijsko i političko interesovanje u Hrvatskoj i Crnoj Gori".
- Pri tome je bilo, sa obje strane, pritisaka i zahtjeva da Crna Gora mora zajedno sa Hrvatskom da kandiduje Bokeljsku mornaricu, što bi značilo da ova godine nema kandidature jer bi sve trebalo raditi ispočetka. Naš stav je bio da Crna Gora treba sama da kandiduje Mornaricu, jer nije bilo dovoljno kulturnih ili istorijskih argumenata da kandidatura mora biti u zajedništvu dvije zemlje - kazao je Sbutega.
Ponovio je zadovoljstvo što je gotov nominacioni dosje i što će kandidatura biti predata Unesku.
- Što se ostalog tiče, ne želimo da to sada komentarišemo, jer se radi o odlukama koje su ustupci Vlade HGI-u i Hrvatskoj i koje su politički motivisane - kazao je Sbutega.