Pogledajte kako na FB slučaj Tomkića komentariše profesor Abović, reagovao Čirgić

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 28. ožujka 2019. - 13:23
Autor: 

Profesor Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Miomr Abović komentarisao je na Facebook-u, posjetu predstavnika hrvatske nacionalne zajednice Igoru Tomkiću, koji je nedavno prebijen u tom gradu, a kome je rano jutros zapaljena i prodavnica.

To nije izuzetak kada je posrijedi negativno komentrisanje slučaja Igora Tomkića u Beranama. Društvene mreže su preplavljene sličnim komentarima, što očigledno pokazuje veliku prijetnju našem društvu.

Dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnan Čirgić, za portal Antena M kaže da profesoru Aboviću koji je docent na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, u pogledu stručnosti malo ko može parirati, kad je riječ o istoriji jezika i staroslovenskome jeziku.

"To je bio i osnovni razlog što je i primljen na FCJK. Međutim, gotovo je neshvatljivo da stručnjak koji bez problema razgrće jezičke magle srednjega vijeka ne uočava jasne probleme svoga vremena. Stoga su njegovi stavovi o najnovijoj crnogorskoj istoriji i aktuelnim problemima društva često neutemeljeni i netačni – kao kad je pisao o Podgoričkoj skupštini.

Komentari Miomira Abovića na pośetu predstavnika hrvatske nacionalne zajednice žrtvi najnovijega profašističkoga djelovanja nekolicine u Beranama, gdinu Tomkiću, o kojem ste me pitali, više su nego neprimjereni jednome visokoškolskom nastavniku. Iza tih stavova stoji isključivo građanin Miomir Abović, a ne profesor Abović niti ustanova na kojoj radi. Smatramo da nikakve lične ni političke razmirnice ne smiju biti razlog za relativizaciju profašističkih pojava u društvu. Mi žalimo što građanin Abović ruži ugled profesora Abovića, ali ne možemo biti odgovorni za njegovo ponašanje izvan radnoga mjesta. Za to je odgovoran isključivo on. Naša je odgovornost i obaveza da to ne dozvolimo na radnome mjestu", naveo je Čirgić.