Pjesma najmlađih uz tihu molitvu i rajsku svjetlost

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 24. prosinca 2015. - 11:11
Autor: 

Pjesmom i akordima mandolina najmlađi su sinoć u kotorskoj bazilici katedrali sv. Tripuna poslali najiskrenije božićne čestitke na koncertu u organizaciji Hrvatskog građanskog društva Crne Gore.

Tamo do one zvijezde plave, zvijezde prave i još dalje iza kraja do beskraja, sve uz pjesmu i svjetlost božićnoga slavlja dok u srcu neka fina vatra plamti.

Na takvom plamenu se duša grije, anđeoska krila šire, da polete pjesmom između redova dječjih horova kotorske Muzičke škole “Vida Matjan” i OŠ “Savo Ilić” iz Dobrote, kojim su dirigovale profesorice Vesna Ivanović, Ksenija Đuričković i Laura Jovanović, uz klavirsku pratnju prof.  Dušice Ćetković i Ane Mihaljević.

Dok svjetlucaju baluni, zvone zvončići u vrijeme kada ih tiha molitva uspavljuje, kada se  rajska svjetlost javlja i kada je zvijezda u ljudskim očima, smjenjivale su se u sjajnom odabiru kompozicije poput “Svi smo mi isti” popraćene gestovnim govorom, “Aleluja”, “Božić bijeli”, “Molitva” i anđelima, slavujima, vilama i feštama bili bliže.

Sve je to imalo posebnu čar  na pravoj pozornici svetoga mjesta uz mir betlehema i blistavu čaroliju Božićne grane.

Mandolinski orkestar “Tripo Tomas” pod dirigenstkom palicom prof. Iva Brajaka nježnim strunama mandolina raznježio je misao i uskovitlao emocije za oktavu više.

Iz grada svetaca i vila pravo je da se dječji najiskreniji glas čuje sa zvonima za ljubav, za sreću i mir.

Za kraj, dva hora, dječji i hor najmlađih kotorske Muzičke škole poželjeli su  sretan Božić.

Svako u svojoj molitvi tiho je s njima zapjevao “Gospod je rođen na današnji dan”.

“Vedriim noćima u plaveti Boke neka je veselja za trpezom i pjesme u duši. Zvijezda u postelji toplije od svakog osvita. Neka je jutro i Božić blagoslovljen”, poželjela je pjesnikinja Dubravka Jovanović.

Na kraju koncerta generalni vikar Kotorske biskupije don Anton Belan je poručio da su djeca u ljepoti arhitekture i duhovne misije katedrale ugradili ljepotu svoga glasa i svoje mladosti.

“Svaka ljepota je samo odsjaj one vječne i neprolazne koju prepoznajemo u rođenju betlehemskog djeteta, vi ste njemu nasjličniji” poručio je don Belan.