Otkrivena spomen-ploča na mjestu nekadašnjeg logora Morinj u Crnoj Gori

Time to read
4 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 10. listopada 2022. - 17:58
Autor: 

Sjećamo se zločina počinjenih da bi se osramotilo ime i duh Crne Gore. Izražavamo žaljenje za sve patnje koje su proživjeli zatočeni. Da se nikada ne ponovi! – stoji na spomen-ploči čije su postavljanje inicirali Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore i Ministarstvo obrane Crne Gore

Na mjestu nekadašnjeg logora Morinj u Crnoj Gori, u kojem su bili zatočeni hrvatski civili i branitelji, u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i Ministarstva obrane Crne Gore 10. listopada 2022. otkrivena je spomen-ploča, a uz crnogorske ministre događaju su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Sjećamo se zločina počinjenih da bi se osramotilo ime i duh Crne Gore. Izražavamo žaljenje za sve patnje koje su proživjeli zatočeni. Da se nikada ne ponovi! – stoji na spomen-ploči, uz podatak da je tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku na tom mjestu od 3. listopada 1991. do 18. kolovoza 1992. bio logor, tzv. Centar Morinj, za zatočene hrvatske civile i branitelje, a u potpisu su Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore i Ministarstvo obrane Crne Gore.

Tom prigodom ministar Medved zahvalio je svim bivšim zatočenicima logora Morinj koji su ustrajali u promicanju istine o stradanju i patnjama hrvatskih branitelja i civila, među kojima je bilo starijih osoba, žena i maloljetnika, istkanuvši pritom kako dio zatočenika nije doživio razmjenu jer su ubijeni tijekom zatočeništva ili su umrli od posljedica mučenja u logoru.

Medved: Ovo je iznimno važan čin priznanja zločina počinjenih nad hrvatskim narodom u ime velikosrpske ideologije

„Za nas su iznimno važna pitanja posljedica velikosrpske agresije, posebno rješavanje sudbine nestalih osoba, njih 1830 za kojima neumorno tragamo, ali i pitanja vezana za priznanja postojanja logora te počinjenih ratnih zločina i njihovog procesuiranja, kao i prava žrtava“, kazao je, podsjetivši i na patnje koje je prolazio autohtoni hrvatski narod u Boki tijekom Domovinskog rata.

„Danas smo ovdje zajedno i svjedočimo otkrivanju spomen-ploče, simboličnom, ali iznimno važnom činu priznanja zločina počinjenih nad hrvatskim narodom u ime velikosrpske ideologije koju su nažalost prihvatile i prosrpske snage u Crnoj Gori, kao i žaljenja zbog svih patnji koje su proživjeli zatočenici logora Morinj“, istaknuo je Medved, izražavajući zahvalnost crnogorskim ministrima obrane i vanjskih poslova na toj inicijativi i realizaciji.

„Ovo je veliki korak za naše dobrosusjedske odnose, ovo je veliki korak za vaše suočavanje s prošlošću, kao i za vaš ulazak u europsku obitelj, kojoj pripadate“, poručio je ministar Medved te dodao da je Crna Gora primjer onima koji još uvijek nisu spremni priznati svoju krivnju, suočiti se s činjenicama i izraziti žaljenje kao preduvjet izgradnje odnosa s državama u okruženju, u korist stabilnosti i napretka naših zemalja i budućih naraštaja.

„Vlada Republike Hrvatske pruža ruku prijateljstva na koju možete računati u daljnim koracima prema europskoj obitelji, kojoj je vladavina prava i mir temeljna okosnica budućnosti“, zaključio je Medved.

Grlić Radman: Neka ovaj današnji čin bude svjedočanstvo koje se ne smije ponoviti, a ni zaboraviti

„Odnos i suradnja hrvatskog i crnogorskog naroda zasnovani su na čvrstim načelima uzajamnog uvažavanja i poštovanja“, istaknuo je ministar Grlić Radman.

„Neka ovaj današnji čin bude svjedočanstvo koje se ne smije ponoviti, a ni zaboraviti, kao i zalog budućim generacijama koje iz ove ploče trebaju iščitati patnje, bol i žaljenje, ali i svijest o pravu na svoje ime, slobodu i život kako nikad nitko više ne bi morao sebi oduzeti život kao admiral Barović, ili zatočenik logora Morinj koji nije to nije učinio samo zato jer nije imao oružje“, poručio je Grlić Radman te je također zahvalio crnogorskim ministrima Krivokapiću i Konjeviću na ovom činu „kao i svim onim dobrim ljudima koji su u teškim vremenima pronašli načina pomoći onima koji su u ovom logoru prošli muku i stradanje“.

Konjević: Morinj je nepomični svjedok užasa, koji u sebi i dalje drži zarobljene umove batinaša

Povodom otkrivanja spomen-ploče potpredsjednik Vlade i ministar obrane Crne Gore Raško Konjević izjavio je kako se dio Crne Gore našao u ratnom vrtlogu tuđih velikodržavnih interesa i ciljeva do kojih su kanili stići kroz gnjusnost zločina, vjerujući da jedino oni imaju pravo na istinu i odluku o sudbinama drugih:
„Ipak, s ove distance moramo reći da nam je drago što su neki ubrzo shvatili svu pogrešnost vlastitih zabluda, a žal što mnogi i danas slijede propale projekte iz kojih su uvijek ostajale samo suze i boli. Jedna od tih njihovih istina je i Morinj, mjesto s kojeg suze, iz svakog časnog oka, i danas teku“.

„Morinj je nepomični svjedok užasa u kojoj se mali čovjek preko noći pretvori u velikog mučitelja, a bezgrešni u pogrešno stradanje. I pored fizičkog užasa i straha, daleko je strašnije što ovaj logor u sebi i dalje drži zarobljene umove batinaša, ali i onih koji su im tu batinu stavili u ruke“, rekao je Konjević.

„Mi ne šutimo, mi smo svoju riječ rekli i tada, ali i danas pred ovim mjestom, ujedinjeni i ustrajni u namjeri da se više nikad ne ponovi, da se više nikad ne dogodi ni jednom čovjeku, a kamoli ljudima čiji je jedini grijeh bio što su voljeli vlastitu domovinu. Da je takvih bilo više s druge strane, možda se Morinj ne bi ni dogodio“, poručio je potpredsjednik crnogorske Vlade.

Krivokapić: Zatvarajući vas u ovaj logor, Crna Gora je zatvarala sebe i zbog toga je ne manja žrtva od vas

„Jedna od najvećih historijskih stranputica koje je Crna Gora napravila je ta što je išla u rat za ubijanje same sebe. Zatvarajući vas u ovaj logor, ona je zatvarala sebe. Šireći tu ideologiju ona je pucala u sebe, i zbog toga ne manja žrtva od vas u ovom logoru je bila i Crna Gora, gdje su ubijeni njen duh i njeno ime, s namjerom da se zatre onako kako se htjelo zatrijeti vaše ljudsko dostojanstvo, snaga, uvjerenje i ljubav prema lijepoj vašoj i lijepoj našoj Hrvatskoj“, poručio je bivšim zatočenicima logora Morinj ministar vanjskih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić, zaključivši svoje obraćanje riječima: „Vaša patnja ne smije ostati zaboravljena, prije svega zbog Crne Gore. Da bi Crna Gora bila ona koja je najbolja i europska Crna Gora, da bi bila Crna Gora koja vjeruje u te vrijednosti, građanska Crna Gora zajedništva i multikulture.“

Otkrivanju spomen-ploče nazočili su i ministar u Vladi Crne Gore Adrijan Vuksanović, veleposlanik RH u Crnoj Gori Veselko Grubišić, državni tajnik u MVEP Frano Matušić, generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminka Lončarević, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, kao i zamjenik župana Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo, gradonačelnik Dubrovnika Mate Franković te načelnik Općine Konavle Božo Lasić, a s njima su bili i predstavnici Udruge dubrovačkih logoraša te zatočenici logora Morinj.

Izvor: mvep.gov.hr