Fašinada za Gospu

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 19. srpnja 2024. - 12:11
Autor: 

Daleke 1452. u bokeljskome gradu Perastu počela je tradicija štovanja Gospe od Škrpjela. Na zavjetnom otočiću, možda jedinstvenome u svijetu, nastalom ljudskom rukom, mukotrpnim je dovlačenjem kamenja barkama i njegovim potapanjem na greben ili škrpjel podignuta crkvica u čast Majke Božje.

Na dan 22. srpnja, kad se slavi nalaženje čudotvorne slike Bogorodice - koju su, prema predaji, ribari, braća Mortešić, našli na škrpjelu - Peraštani u suton u procesiji brodova kreću iz lučice Pošovo, veslajući prema Gospinu otočiću. Prije toga "brali" su kamenje koje će dovući svojim ukrašenim barkama, povezanim konopima, i potapanjem učvrstiti temelje otočića i svetište, ali i međusobno zajedništvo koje je tijekom bremenite povijesti bilo ključ opstanka Perasta.

Fašinada, koju su prije 472 godine počeli bokeljski Hrvati, danas je kulturno dobro Crne Gore. U nastojanju da se ova jedinstvena tradicija očuva, okupljaju se brojni Peraštani rasuti po svijetu, kao i drugi Bokelji i njihovi gosti.

Fašinada za Gospu, emisiju pučke i predajne kulture, prikazujemo u nedjelju, 21. srpnja, u 11:05 na Prvom programu HTV-a. 

 Scenarij potpisuju redateljica Milka Barišić i dr. sc. Mario Katić, montaža Filip Karabelj, snimatelj Alan Šimunović, autor glazbe Dalibor Grubačević, urednik Aleksej Pavlovsky, a producentica Sanja Ivančanin.  

Glavni snimatelj i direktor fotografije Marko Jerbić, tonski snimatelj Filip Požgaj, majstor rasvjete Damir Staneković, zračne snimke Stevan Kordić, podvodne snimke Aleksandar Radović, a organizator produkcije Ante Vito Valić.

Izvor: HRT

Proizvodnja: HRT, 2024.