Crnogorski ministar: Prevlaka nije otvoreno pitanje

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 14. ožujka 2017. - 10:43
Autor: 

PODGORICA, 14. ožujka 2017. (Hina) - Crna Gora i Hrvatska dvije su prijateljske zemlje s bliskom suradnjom na temama u obostranom interesu, a razgraničenje na Prevlaci nije otvoreno političko pitanje, kazao je za Hinu crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Darmanović je u intervjuu za Hinu govorio o bilateralnim odnosima, razgraničenju na Prevlaci i novoj formi regionalne suradnje - Jadranskoj trilaterali.

"Razgraničenje na Prevlaci za nas nije otvoreno pitanje u političkom smislu", naglasio je Darmanović.

Imamo Protokol o privremenom režimu iz 2002. koji se bez većih problema provodi u praksi, dodao je.

"Dvije zemlje o ovom pitanju razgovaraju otvoreno, konstruktivno, u prijateljskoj atmosferi i ako ne uspijemo sami doći do obostrano prihvatljivog rješenja, definirat ćemo načn za zajednički nastup pred međunarodnim institucijama", rekao je šef crnogorske diplomacije.

Darmanović je pozdravio nedavno pokretanje Jadranske trilaterale, Hrvatske, Albanije i Crne Gore, usmjerene na jačanje suradnje u integracijskim procesima, gospodarstvu i sigurnosnim pitanjima.

"Hrvatska je pokrenula tu inicijativu. Prvenstveno se radi o potrebi da se suradnja triju jadranskih država, sadašnjih i buduće članice NATO-a, koje dijele zajedničke vrijednosti i imaju odlične odnose, produbi i obogati konkretnim aktivnostima i projektima koji će doprinijeti stabilnosti, sigurnosti i ekonomskom napretku regije", kaže Darmanović i naglašava da je nakon nedavnog incijalnog sastanka u Splitu Jadranska trilaterala sada i formalni regionalni mehanizam suradnje.

Na području sigurnosne suradnje dogovoreno je da se poseban fokus stavi na borbu protiv terorizma i radikalizma, te da se promovira program UNDP-a o prevenciji zagađenja Jadranskog mora i obalnog područja, kaže Darmanović.

"Prihvaćen je i hrvatski prijedlog da se u energetici zajednički nastupi prema Europskoj komisiji i traži da se Jadransko-jonski plinovod ponovo uključi na listu projekata od zajedničkog interesa, što daje prednost u korištenju fondova EU", rekao je crnogorski ministar.

Predviđeno je i jačanje zajedničkog angažmana triju zemalja u razvoju turizma, prometne infrastrukture i u tom smislu podržana je izgradnja Jadransko-jonske autoceste, zaključio je crnogorski ministar.