Kroz Boku

Srijeda, 02. srpnja 2014.

Kolijevka evropske civilizacije bile su obale Mediterana i doline velikih rijeka uz to središnje more starog svijeta, koje je svojim položajem i pogodnim maritimnim karakteristikama omogućavalo premošćavanje prostornog i vremenskog jaza između pojedinih kultura na njegovim suprotnim obalama       te  istovremeno bilo pozornica sudbonosnih događaja u kojima se krojila sudbina svijeta i ljudskog roda u cjelini.

Ponedjeljak, 09. lipnja 2014.

Nakon pada Carigrada u turske ruke 1453. godine balkanske države jedna za drugom gube svoju neovisnost i postaju dio moćnog turskog imperija, pa je, u drugoj polovici 15. stoljeća, pala i Zeta. Uslijed siromaštva i pasivnosti Zetske države Turci su često upadali u priobalni mletački prostor, u najvećoj mjeri radi pljačke bogatih pomorskih kuća i posjeda na primorju. Tako je 1654. godine vojska od 5.000 Turaka pod vodstvom Rizvan-Age napala Perast.

Srijeda, 04. lipnja 2014.

Stara izreka je da jedna fotografija govori više od tisuću riječi, a tek „Album von Dalmatien" (Album o Dalmaciji) je pravo bogatstvo riječi pretočenih svjetlošću u vizualni identitet i dokument jednog vremena, prostora, krajolika, povijesti...

Petak, 16. svibnja 2014.

Ono što su Beč i Lepant bili na globalnom planu u Europi, to je Perast bio za cijelu Boku 15. svibnja te 1654. godine. Obrana Perasta od Turaka je čudnovata obrana, kao što je bila čudnovata obrana i Lepanta, i kao što je bila čudnovata obrana Beča. Čudo pod Lepantom, čudo u Beču, čudo i u Perastu.

Petak, 25. travnja 2014.

Stari običaj Peraštana je Mađ koji se slavi rano ujutro svakog 1. svibnja. Mještani kite stablo mladog brijesta kao znak veselja radi početka najlijepšeg proljetnog mjeseca, a znači i nadu u bolje sutra. Običaj je da posljednji mladoženja bere stablo brijesta i postavi ga na centralni peraški trg ispred crkve Svetog Nikole. Stablo mještani  okite flašicama mlijeka, vina, suvim kolačima i raznobojnim trakicama. Običaj je da stablo uz zvuke tamburica podize posljednji oženjen u mjestu.

Ponedjeljak, 07. travnja 2014.

Kada su se Peraštani vraćali svojem domu kroz tjesnac Verige, prvi bi im pogled pao na zvonik župne crkve sv. Nikole, usađen podno surih brda u grozd pe- raških palaceta i čardaka. Zvonik, po bokeški kampanjuo, bio je mjesto koje je obilježavalo život Perasta, od slavljenja do smrti. Povod njegovoj izgradnji bila je pobjeda u Lepantskom boju (7. listopada 1571.), o kojoj smo pisali već više puta. U toj presudnoj bitci za opsta¬nak kršćana sudjelovalo je 15 Peraštana, od kojih su sed¬morica poginula.

Ponedjeljak, 24. ožujka 2014.
Utorak, 11. veljače 2014.

Početak 1918., Boka kotorska se nalazi u austrijskom dijelu Austro-Ugarske. Bila je izuzetno važna pomorska baza zbog svog strateškog položaja i utočišta kojeg je pružala austro- ugarskim brodovima.
Pobuna mornara počela je 1. veljače 1918. god., točno u podne, na brodovima „Sankt Georg" i „Gea", kada je oko 6000 mornara austrougarske ratne flote pobunom preuzelo zapovjedništvo u svoje ruke i istaklo crvene zastave na oko 40 brodova u zaljevu Boke kotorske, upravo ispred Đenovića, gdje je bio stacioniran najveći broj brodova. Pobunjeni mornari ustali su protiv osvajačkog rata, koji su vodile Njemačka i Austro-Ugarska protiv Slavena, buneći se protiv uvjeta života na ratnim brodovima, ohrabreni velikom Oktobarskom revolucijom.

Tivat, 25.siječnja 2014.(Radio Dux) - "Tivat uokviren u vremenu – od 50-tih ka novom vijeku" naziv je izložbe fotografija i projekcije dokumentarnih filmova koju je krajem protekle godine u Gradskoj kući priredio Foto, kino i video klub „Mladost" iz Donje Lastve, pobudilo je veliko interesovanje, jake emocije i sijećanja, brojne publike koja se prisjetila osoba, događaja, grada Tivta iz nekih starih, prošlih, dana i vremena.
Dokumentarne fotografije na kojima su prikazani značajni događaji za Tivat u jednom vremenskom periodu dio su arhive Foto kluba "1. maj" koji je djelovao od pedesetih do šezdesetih godina, proteklog vijeka, fotografije tivatskog fotografa Nikolajeva i arhive Foto kluba "Mladost", osnovanog 1961. koji djeluje i danas.

Stranice

Subscribe to RSS - Kroz Boku