rujna 2022

U Bruxellesu je održana konferencija o baštini bokeljskih Hrvata u organizaciji zastupnice u Europskom parlamentu Sunčane Glavak.

O bogatoj kulturnoj i povijesnoj tradiciji Hrvata Boke govorili su Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative i ministar u Vladi Crne Gore, Sanja Putica, ambasadorica projekta „Putevima bokeljskih Hrvata“, i prof. dr. sc. Vanda Babić Galić, savjetnica za manjine ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

„Naš dugoročni cilj je dodatno unaprjeđenje poslovnog ambijenta u Crnoj Gori kroz zalaganje za ekonomski sistem slobodnog preduzetništva, reformu radnog zakonodavstva, vladavinu prava i otvorenu tržišnu ekonomiju, kako bi se nastavio priliv investicija, zatim unaprjeđenje i promocija ekonomskih odnosa Hrvatske i Crne Gore, kao i podizanje na još viši nivo privredne i institucionalne saradnje dvije zemlje“, kazao je prvi predsjednik novoosnovanog Hrvatsko-crnogorskog poslovnog kluba Stjepan Udovičić.

U Srbiji u subotu počinje popis stanovništva za koji u vodstvu hrvatske zajednice kažu da će biti presudan za budućnost zajednice, njihov položaj i snagu institucija, zbog čega je vođena intenzivna kampanja pod nazivom „Znam tko sam“. Na prethodnom popisu prije 11 godina 57.900 građana Srbije izjasnilo se Hrvatima, a od toga broja njih oko 47.000  na teritoriju pokrajine Vojvodine. Hrvatski demograf Dražen Živić izjavio je za hrvatske medije u Vojvodini da demografski trendovi pokazuju da će se broj Hrvata u Srbiji nastaviti smanjivati.

Turistička organizacija Tivat će povodom Svjetskog dana turizma, u utorak, 4.10., obilježiti niz aktivnosti u Gornjoj Lastvi.  Tema Svjetskog dana turizma je “Rethinking Tourism”.

U emisiji „Iz srca Europe“, urednika i voditelja Alena Legovića, gostovali su: Sunčana Glavak, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentuZvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, prof. dr. sc. Vanda Babić Galić, savjetnica za manjine ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Sanja Putica, ambasadorica projekta “Putevima bokeljskih Hrvata”. Teme emisije: Konferencija u Europskom parlamentu “Baština bokeljskih Hrvata“.

Bokeljska mornarica 809 - podružnica Herceg Novi, obilježava Dan podružnice 30. 9., s početkom u 17 h.

Na današnji dan prije 31 godinu crnogorski admiral Vladimir Barović na Visu počinio je samoubistvo zbog agresije JNA na Hrvatsku. To je po njemu predstavljalo djelo koje je u potpunoj suprotnosti s crnogorskom časti.

Srijeda, 28. rujna 2022.

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative i ministar bez portfelja u Vladi Crne Gore Adrijan Vuksanović danas se u Briselu sastao s izvjestiocem Europskog parlamenta za Crnu Goru Toninom Piculom. Razgovaralo se o aktualnim temama od društvenog i političkog značaja za crnogorske prilike, kao i o položaju i statusu hrvatske nacionalne manjine. Picula je iskazao snažnu podršku europskoj perspektivi Crne Gore i ohrabrio sve činioce koji ulažu napore na europskom putu naše države.

Srijeda, 28. rujna 2022.

U našoj galeriji fotografija možete pogledati kako je bilo na predaji Liste za vijećnike / odbornike Hrvatske građanske inicijative u budućoj Skupštini Općine Tivat. Predizborna lista koja nosi ime "HGI. Tivat - naše mjesto pod suncem" dobila je dodatno na značenju toga kišnog dana. Osmjesi mladih ljudi,  u zajedništvu s onima koji preko 20 godina vjerno čuvaju ideju HGI - ja, šalju poruku da smo spremni za još jednu važnu bitku u kojoj želim ojačati svoju opstojnost i sudjelovati u svemu što je važno za Tivćanke i Tivćane.

Stranice