siječnja 2012

Utorak, 31. siječnja 2012.

Herceg-Novi 31.siječnja 2012.(Radio Dux) - Svečano otvaranje tradiconalnog 43. Praznika mimoze je 3.veljače (petak), na trgu "Nikole Đurkovića" koncertom beogradskog benda "Van Gog". Kao i svake godine, Praznik mimoze počeće dan ranije, tradicionalnim Hercgnovskim zimskim salonom u galeriji "Josip-Bepo Benković". Međunarodna izložba cvijeća biće otvorena u sportskom centru „Igalo" u 11 sati 3. veljače.
Velika Fešta od mimoze ribe i vina počinje u subotu 4.veljače u jutarnjim satima defileom mažoretki i bleh muzike od Kumbora od Baošića gdje će se održati centralna fešta uz mimozu, ribu i vino. U večernjim satima u hotelu „Plaža" bit će održan veliki maskembal sa početkom u 21 sat. Masembal za djecu je predviđen u nedelju 5.veljače u Baošićima.

Ponedjeljak, 30. siječnja 2012.

Kotor, 30. siječnja 2012.g.(Radio Dux) - Zimske karnevalske fešte u Kotoru počet će u petak, 10. veljače, kad će na svečanom otvaranju biti proglašena kraljica kotorskog karnevala. Istog dana priredit će se i „Bal pod maskama" u Domu kulture u Dobroti.
Dan kasnije, u subotu, na Prčanju u Domu kulture organizirat će se Dječiji maskenbal, koji će se, također održati i u diskoteci Maksimum, dan poslije.

Nedjelja, 29. siječnja 2012.

 Đenovići, Herceg Novi, 29. siječnja 2012.g.(Radio Dux) - Tradicionalno obilježavanje dana sjećanja na sve strijeljane u pobuni mormara 1918. godine u Boki kotorskoj, održat će se u srijedu, 1. veljače u Đenovićma, kraj Herceg Novog. Tom prigodom vjenac u more položit će šef konzularne kancelarije Češke u Crnoj Gori, Vaclav Dobeš, kao predstavnik naroda čiji su mornari sudjelovali u ustanku. Program počinje u 15.30h pozdravnom riječju predsjednika Mjesne zajednice Đenovići, nakon toga u 15.35h nastupit će Mjesna glazba Đenovići i Bokeljska mornarica, podružnica Herceg Novi. U 15.55h je ceremonija polaganja vjenca u more, dok će gradonačelnik Dejan Mandić položiti vjenac na spomen ploču točno 16h. Završna riječ je u 16.05h.

Petak, 27. siječnja 2012.

Kotor, 27. siječnja 2012. (Radio Dux) - U crkvi Svetog Duha večeras je kotorskoj publici predstavljena knjiga "Dalmacija - hrvatska ruža svjetova", skupine od 53 autora. Riječ je o izdanju koje 800 stranica donosi 260 autorskih tekstova i 1100 ilustracija.
Hrvatska kao dio Mediterana i integralni dio europskog civilizacijskog i kulturnog prostora kao granično područje Istoka i Zapada oduvijek je bila pozornica dodira naroda i svjetova, kultura i civilizacija otuda i naslovna sintagma knjige Dalmacija-hrvatska ruža svjetova, čulo se večeras u Kotoru.

Petak, 27. siječnja 2012.

 Kotor, 27. siječnja 2012.g. (Radio Dux) – Danas su u Kotorskoj biskupiji započele Tripundanske svečanosti. Na trgu ispred katedrale-bazilike Svetog Tripuna pohvale sv. Tripunu, u puku poznate kao 'Lode' izgovorio je ovogodišnji mali admiral Josip Petković iz Tivta i tom prigodom podignut je Svečev stijeg. Lijepo vrijeme je pogodovalo brojnim posjetiteljima, koji su došli na ovu drevnu svečanost Kotorske biskupije.
Pravoslavni vjernici danas slave sv.Savu. Oni su, kako je to već stoljetnji običaj, nakon liturgije u crkvi sv.Nikole bili zajedno sa svojim sugrađanima ispred kotorske katedrale i nazočili Lodama.

Četvrtak, 26. siječnja 2012.

Gost na valovima Dux radija, u emisiji „Tragom Hrvat Boke i događaja" bio je don Srećko Majić, župnik Perasta i ravnatelj Novinsko-izdavačkog poduzeća „Gospa od Škrpjela".
Tiskarnica kojom rukovodi don Srećko počela je s radom 1995. godine, od kada je izašlo 50 knjiga, uz veliki broj propagadnog materijala. Don Srećko je posebno vezan za tri izdanja: „Zvijezda mora" od don Nika Lukovića, zatim „Kulturna povijest Grada Perasta" od kotorskog, kasnije i dubrovačkog biskupa msgr. Pavla Butorca i trilogija „Pustinjak", „Prorok", „Mistik", od Davida Torkingtona. Naš sugovornik ističe kuriozitet kako izdanje „Kulturna povijest Grada Perasta" nije tiskano ni od strane JAZU-a , ni HAZU-a, iako im je  predhodno ponuđeno.

Podgorica 25.siječanj 2012. (Radio Dux) - Posebno vijeće Višeg suda u Podgorici osudilo je u srijedu, na ponovljenom ročištu, pripadnike bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA) Ivu Gojnića, Špiru Lučića, Ivu Menzalina i Boru Gligića na ukupno 12 godina zatvora za ratni zločin u sabirnom centru u Morinju 1991. i 1992. godine, gdje su bili smješteni zarobljenici s dubrovačkog ratišta.
Vijeće je oslobodilo Mlađena Govedaricu i Zlatka Tarlea optužbe za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Srijeda, 25. siječnja 2012.

Kotor 25.siječnja 2012. (Radio Dux) - Pomorski muzej Crne Gore Kotor ove godine slavi 60-tu obljetnicu rada. Muzej je nastao je iz zbirke bratovštine Bokeljske mornarice davne 1880. godine a od 1952. godine svoja vrata je otvorio za turiste i posjetioce u palači "Grgurina".
Tokom cijele jubilarne godine svakog mjeseca Imat ćemo po jednu manifestaciju. Tako da već 31.siječnja će biti predstavljena promocija romana dr. Radoslava Rotkovića "Ja, Tolstoj i Hitler". U vezi pisane riječi pripremamo Vodič kroz muzej za djecu kao i knjigu „Ljudi iz Boke" našeg uvaženog veleposlanika prof.dr Antuna Sbutege. Priremamo promociju biltena koji izlazi već dvije godine pod nazivom „Jedro Boke". Na kraju godine iz Pomorskog muzeja „isploviće" dvije knjige i jedan godišnjak šezdeseti po redu, u znaku jubileja kazala - je Vujošević Pejaković.

Utorak, 24. siječnja 2012.

Tivat 24.siječnja 2012. (Radio Dux)-
U emisiji "Eko zeleno plava Boka" ugostili smo Vesnu Đukić , izvršnu ravnateljicu Maslinarskog društva "Boka" koja nam je kazala da je prošlogodišnja berba maslina bila veoma loša , da je mlin udruženja radio samo jednom te da je samljeveno malo više od tonu maslina. Uzrok lošeg uroda bila je suša, napad moljaca i rihitusa , kao i mnogi dugi štetočina. Iz Maslinarskog društva se nadaju da će im Ministarstvo poljoprivrede i općina omogućiti finansiske uslove da i ove godine organiziraju niz predavanja i obuka na temu maslinarstva.

Stranice