Ulcinjska solana zvanično otvorila vrata turistima!

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 03. lipnja 2014. - 11:40
Autor: 

Prvi turisti počinju pristizati na Ulcinjsku solanu, gdje ih vodiči zaduženi za obilazak i pružanje informacija o solani, upoznaju s prirodnim ljepotama i raznolikosti biodiverziteta ove bogate lagune s akcentom na ornitofaunu.

Vodiči su prošli obuku  u Italiji i Sloveniji, i dijelom i na Ulcinjskoj solani. Pet vodiča osposobljeno je s ciljem popularizacije posmatranja ptica na prostoru solane, koja zauzima itekako visoko mjesto na mapi posmatrača ptica u ovom području Europe.

Na ulazu u Solanu možete kupiti autentične suvenire od soli. Ulaznica u ovaj rezervat košta 3 eura.

Ulcinjska solana se nalazi na krajnjem jugu Crne Gore i zauzima oko 14.5 km2 slanih bazena. Izgrađena je u regiji s najvećim brojem vedrih dana, najvećom insolacijom na Jadranu - 2567 sunčanih sati i najvećim brojem tropskih dana u bivšoj Jugoslaviji. Dakle, idealno mjesto za solanu, koja je proizvodnju soli zasnovala isključivo na evaporaciji.

Solana je 1 km zračne  linije udaljena od grada Ulcinja i isto toliko od granice s Albanijom. Nekada je na prostoru današnje solane bilo Zogajsko blato (“zog” na albanskom znači “ptica”), močvara s bočatnom vodom, koja je počela da poprima antropogeni infrastrukturni oblik krajem tridesetih godina pretprošlog stoljeća. Danas je ona umjetni, od strane čovjeka dirigovani ekosistem, gdje je unaprijed određen termin punjenja bazena morskom vodom, nivo vode u njima i njen salinitet.

Početak hidroregulacije Zogajskog blata vezan je za 1913. godinu, kada je iskopan drenažni kanal Port Milena. Najstariji solanski bazeni su građeni od 1926-1934. godine. Do polovine 20. stoljeća solana je postepeno dograđivana, ali je na površini dobila početkom 80 -ih kada je proširena za 60 posto ukupne teritorije,  te danas ima 1,492 ha. 

Solana je, dakle, uzeta od mora i predstavlja "kulturnu lagunu". Ona je okružena  kanalom, koji drenira okolne močvare/knete, ne dozvoljavajući da se njihova voda miješa sa solanskom.

Ulcinjska solana je jedna od deset najvećih i jedna od najmlađih solana na Mediteranu.

Vlada Kraljevine Jugoslavije je početkom 20.st. naložila istraživanja s ciljem pronalaska najoptimalnijeg mjesta za izgradnju solane na njenoj teritoriji. Istraživanja od Ankarana (danas Slovenija) do Ulcinja proveli su Guido Grisogono i Ante Koludrović. Nakon šest godina rada, odlučili su se za Zogajsko blato, mjesto na kojem se danas nalazi Ulcinjska solana. Izgradnjom solane, površina močvare Zogajsko blato znatno je umanjena i danas se nalazi samo u malim fragmentima.

Solana je projektirana za proizvodnju 30.000 tona soli godišnje. Sol je pravljena od čiste morske vode, sunca i vjetra. Sakuplja se ručno i visokog je kvaliteta. Solana je najbolji primjer spoja privredne proizvodnje i zaštite prirode u ekološkoj Crnoj Gori.

Vodiča možete angažirati putem portala www.solana-ulcinj.me, ili mailom: solana.vodici@gmail.com .

Kako doći:

Autom: iz pravca Podgorice 85 km;  iz pravca Budve 68 km; iz pravca Skadra (Albanija) via Sukobin 40 km