Redovita 13. skupština HGD-a u Podgorici

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 18. svibnja 2014. - 11:20
Autor: 

Redovita 13. godišnja skupština Hrvatskog građanskog društva Crne Gore održana je sinoć u Podgorici u hotelu „Nikić". Na početku večeri sudionike Skupštine i goste pozdravila je veleposlanica Republike Hrvatske u Podgorici, Ivana Sutlić Perić i predsjednik HNV-a CG Zvonimir Deković.

U uvodnom izlaganju predsjednik HGD-a Crne Gore Mirko Vičević podsjetio je da je ovo trinaesta godina od osnutka Društva, koje dosljedno realizira planirane ciljeve, ostvaruje kontakte, dobija nove članove i prijatelje.

"Društvo je za proteklih godinu dana uradilo mnogo, usuđujem se reći jako kvalitetnih aktivnosti, akcija, druženja. Iako u podmlađenom sastavu, nadam se, da smo ispunili očekivanja starijih članova, te nastavili s ponosom raditi, na promoviranju društva, naše zajednice, te biti stalno spoj u što boljim odnosima izmedju Crne Gore i Republike Hrvatske.

Posebna je godina za nama, jer Hrvatska je postala punopravan član EU. Crna Gora svakim danom ispunjava obveze na putu pridruženja europskoj obitelji država, i na tom putu ima u Hrvatskoj istinskog partnera-prijatelja. Godina za nama pamtit će se i po posjeti predsjednika Hrvatske, Iva Josipovića Crnoj Gori te sastanku s predstavnicima hrvatskih udruga.

Svakako, moramo napomenuti uspješno realiziranje projekta međugranične suradnje između CG I BiH, kao jednog novog pristupa fondovima i mogućnosti realiziranja akcija i aktivnosti našeg Društva. Sigurni smo da će i u budućnosti naši projekti biti odabrani od komisija EU te da ćemo ih uz stečeno iskustvo implementirati na ponos čitave zajednice.

Moram istaći problem prostorija za rad u Kotoru, gdje je središnica Društva te koristim ovu prigodu da pozovem sve nadležne pojdince i institucije kako bi prevazišli ovaj problem.

Sasvim sam siguran, da ćemo svi zajedno još više nego dosad, uspjeti održati visok standard koji smo kvalitetom ranijeg rada sami sebi nametnuli"- kazao je predsjednik Vičević.

Analizirajući rad podružnica, Tripo Shubert između ostalog je kazao "Formirali smo podružnice u Kotoru, Tivtu, Baru, Podgorici, Herceg Novom i osnovni problem je kako aktivirati ljude u tim podružnicama kako bi poboljšali aktivnosti i rad. To je stalno pitanje na našim sastancima u Društvu. Uglavnom sve aktivnosti proizilaze iz središnjice. Najaktivnija je podružnica iz Podgorice, Herceg-Novi pridobija svoje članstvo i na dobrom je putu da s predsjednicom Sanjom Crnić intezivira svoj rad"- zaključio je član UO Tripo Schubert.

Predsjednica podružnice HGD-a Podgorica dr Svjetlana Zeković istakla je da Društvo mora mijenjati Statut ili naći i neka druga rješenja, jer podružnice neće moći ići naprijed i razvijati se bez financijske osnove.

"Osnova je jako dobra, a kako bi išli naprijed financije i organizaciju podružnica moramo drugačije posložiti i postaviti. Mora se naći način, da možemo smostalno kao podružnice kokurirati s projektima na natječajima. Na nekoj od narednih skupština moramo mijenjati naše akte kako bi podružnice mogle živjeti, opstati, jer bez financijskih sredstva ne možemo funkcionirati" - kazala je Zeković.

Predsjednik Vičević pozvao je da podružnice dostave u pisanoj formi prijedloge kako bi iznašli rješenje problema, jer Društvo postoji 13 godina i u tom periodu do danas se mnogo toga promijenilo, tako da moramo pratiti realne probleme u jednom novom kontekstu, istakao je Vičević.

Skupština je prihvatila izvještaj o radu i financijski izvještaj za proteklu godinu, kao i plan rada za naredno razdoblje.

Pokrenuta je inicijativa da se u Crnoj Gori ovlasti zvanični prevoditelj za hrvatski jezik.

Apelirano je da se shodno mogućnostima uplati pomoć stradalima u poplavama.