I pravoslavci protiv Karnevala!

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 18. siječnja 2015. - 10:31
Autor: 

Pored Kotorske biskupije, brojnih nevladinih udruga s hrvatskim predznakom, jedine stranke Hrvata u Crnoj Gori, Hrvatske građanske inicijative, revolt povodom organiziranja Kotorskog karnevala u korizmenom dobu izrazilo je i Srpsko pjevačko društvo Jedinstvo iz Kotora. Generalni tajnik Društva, Dragan Đurčić, za Kotor TV je izjavio: "Nepoštovanje većine građana grada Kotora koja je u ogromnom procentu hrišćanska je nepoštovanje par excellence i nepoštovanje Ustava države. Da bi karneval bio tradicionalni podrazumijeva se da se poštuje kalendar. On može da bude samo o mesojeđu, kako su naši preci govorili. Mesojeđe, u smislu karnevala, podrazumijeva period od Božića do poklada. Poklade su dan sedam sedmica prije Uskrsa ili Vaskrsa, zavisno kako ga ko zove. Tradicija mijenjanja datuma je iz komunističkog perioda, kad je zvanična ideologija bila protiv religije i nije ih uopšte interesovala ta komponenta vjerskog kalendara".

Pored Kotorske biskupije, brojnih nevladinih udruga s hrvatskim predznakom, jedine stranke Hrvata u Crnoj Gori, Hrvatske građanske inicijative, revolt povodom organiziranja Kotorskog karnevala u korizmenom dobu izrazilo je i Srpsko pjevačko društvo Jedinstvo iz Kotora.

Đurčić kaže da u komunističkom razdoblju nije bilo strano vrijeđanje vjerskih osjećaja, jer Ustav nije sankcionirao takva ponašanja. On je u razgovoru informirao javnost i o jednom značajnom susretu, čija je tema bila baš karneval i vrijeme njegovog održavanja.

"Dužnost mi je da posvjedočim jedan dogovor od 6. januara 1998. godine. Na pravoslavni Badnji dan, bio je prijem kod arhijerejskog bokokotorskog namjesnika, i tada sam ja pokrenuo pitanje datuma karnevala. Tada su se aktuelni biskup kotorski monsinjor Ilija Janjić i aktuelni pravoslavni bokokotorski namjesnik protojerej stavrofor Momčilo Krivokapić i sa strane Opštine tadašnji predsjednik Saša Milošević dogovorili, uz još drugih stvari vezanih za druga događanja, da se ispoštuje rimokatolički kalendar vezano za poklade, za mogućnost održavanja maskenbala".

"Ne vrijeđajmo Kotor i ne vrijeđajmo tradiciju, molim vas"! Izričito poziva Đurčić, tajnik Srpskog pjevačkog društva Jedinstvo

Đurčić dalje navodi: "Uopšte nije bitno koji su razlozi da se ne ispoštuje oficijelni kalendar. Sigurno su privatne prirode i ne želim u to ulaziti, niti mi je želja da provociram i optužujem ikoga zbog toga, ali kao građanin grada Kotora, kao bivši organizator od prije 40 i više godina te manifestacije, apelujem da se vratimo u normalu. Naprosto, u Kotoru se uvijek poštovalo i mi smo živjeli u ambijentu poštovanja dvije osnovne hrišćanske zajednice, ortodoksne i rimokatoličke. U Kotoru smo se uvijek poštovali i smatram da to moramo ispoštovati i kada su u pitanju tradicionalni kotorski karneval ili se, pak, odreknimo tog naziva, pa ga nazovimo na drugačiji način."

Na koncu, generalni tajnik Društva, Dragan Đurčić izričito poziva: "Ne vrijeđajmo Kotor i ne vrijeđajmo tradiciju, molim vas“!

Ovim velikim gestom Srpskog pjevačkog društva Jedinstvo potvrđuje se višestoljetni sklad među ljudima koji obitavaju u Boki, uvažavajući i poštivajući nacionalne i vjerske različitosti.