Šveđani uveli šestosatno radno vrijeme, a nisu smanjili plaće

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 19. rujna 2015. - 9:09
Autor: 

Šveđani su shvatili da su im radnici produktivniji ukoliko im je radno vrijeme kraće, pa su ga skratili za dva sata. Zapošljavaju i nove ljude kako posao ne bi patio, a plaće nisu smanjili, piše Guardian.

Eksperiment sa skraćenim radnim vremenom proveli su u staračkom domu, htjeli su vidjeti hoće li zbog dva sata rada manje medicinskom osoblju porasti kvaliteta rada i učinkovitost. Dva sata je učinilo drastičnu razliku. Na kraće radno vrijeme prebacili su ih u veljači, a plaća im je ostala ista.

"Prije sam cijelo vrijeme bila iscrpljena, došla bi kući i legla na kauč. Ali, sad imam puno više energije za rad i za obiteljski život", rekla je Lise-Lotte Pattersson, jedna od 82 medicinske sestre u staračkom domu u Goteborgu.

Imaju samo bolje rezultate

Ovaj je test nagnao i druge poslodavce da učine isto, a je tako Odjel ortopedske kirurgije Sveučilišne bolnice u Goteborgu skratio radno vrijeme za dva sata, a isto su učinila i dva odjela jedne bolnice na sjeveru Švedske.

Trend u toj razvijenoj i za život poželjnoj zemlji nije ograničen samo na javni sektor, već su i privatni poduzetnici postali svjesni da kraće radno vrijeme povećava produktivnost radnika.

Zbog skraćivanja radnog vremena gore spomenuti starački dom morao je zaposliti još 41 osobu, no to im ne predstavlja problem.

Raste i profit

"Sad je puno bolje, a standard skrbi o štićenicima je  veći. Od 1990. godine imali smo više posla i manjak ljudi, to više nećemo raditi. Prije je među zaposlenima bilo dosta bolesti i depresije, a ovaj posao zahtijeva konstantnu budnost i kreativnost. Ne možemo dopustiti da stariji ljudi u domu žive pod stresom, jer se onda taj stres prenosi na sve nas", rekla je Lise-Lotte Pettersson.

Toyota servisni centar u Goteborgu radno je vrijeme skratio na 6 sati još prije 13 godina, a plaću nisu smanjivali. Tu odluku nikad nisu požalili. Klijenti su prije te odluke bili nezadovoljni, jer su radnici pod stresom često griješili. Za njih radi 36 mehaničara, a profit im je zbog promjene radnog vremena zaposlenika porastao za čak 25 posto.